De lente begint vroeg! Dit zijn vijf tips voor lentefotografie

Nu aan het lezen

De lente begint vroeg! Met deze tips leg je het goed op camera vast

De lente begint vroeg! Met deze tips leg je het goed op camera vast

Het afgelopen weekend stond met name in het teken van storm Dennis. Maar ondanks die harde wind en de vele regen, bleek de lente ook al in de buurt te zijn. Hoe leg je die ontluikende natuur goed op camera vast? Wij geven je vijf tips voor lentefotografie.

1. Kleurenspektakels

Het mag dan technisch gezien nog winter zijn, maar op veel plekken laten de eerste bloemen zich al zien. Dat betekent dat kleur zijn weg terugvindt naar onze wereld, en het is natuurlijk geweldig om dat vast te leggen.

De eerste tip is dan ook om de nadruk te leggen op die vrolijke kleurtjes in de lente. Dan worden je foto’s extra vrolijk (en jij waarschijnlijk ook)! Let wel op dat je geen storende elementen in de achtergrond hebt zitten, zoals een vuilnisbak of weggewaaide takjes.

2. Denk na over compositie

We gaven eerder al de tip om te voorkomen dat er storende elementen in de achtergrond zitten, maar er is meer om over na te denken. De compositie van een foto is namelijk ontzettend belangrijk.

Voor je in het wilde weg gaat schieten, is het goed om even na te denken over je onderwerp. Zet je een groep bloemen op de foto? Denk dan na hoe je dat het beste kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld één bloem uitlichten en de rest als achtergrond gebruiken. Of misschien wil je juist wel die mooie, verschillende kleuren in beeld brengen.

Ook kun je voor verschillende hoeken kiezen om vanuit te fotograferen. Je kunt ervoor kiezen om je lens op dezelfde hoogte als de bloem te houden, zodat je echt in die wereld zit. Maar bloemen groeien ook vaak naar boven toe, waardoor je van bovenaf ook weer mooie foto’s kunt maken.

Lentefotografie, dauw in het gras
Foto: Shutterstock.com

3. Kies eens voor vroeg

Het is natuurlijk aanlokkelijk om op een mooie middag naar buiten te rennen met je camera. Maar kies er eens voor om juist heel vroeg op te staan!

Zo aan het begin van de lente mist het namelijk vaak en ontstaat er vaak dauw. Dat betekent mysterieuze mistbanken en mooie druppeltjes op blaadjes. Let voor mist wel een beetje op het weerbericht. Je wil immers niet voor niks vroeg opstaan!

Bijkomend voordeel van zo vroeg al naar buiten gaan, is dat de dieren ook nog actief zijn. Als je veel geduld hebt, leg je misschien wel bijzondere plaatjes vast! Overigens zijn dieren ’s avonds ook erg actief, dus je kunt er ook voor kiezen om juist met zonsondergang op zoek te gaan naar bijzondere plaatjes.

4. Schaduw is je vriend

Bij lente denken we aan zonneschijn, maar voor je foto’s is dit lang niet altijd het beste. Een felle zon geeft namelijk harde schaduwen en het licht schijnt vaak door je bloemen heen. Je foto’s worden hier lang niet altijd het beste van.

Het is dus eigenlijk beter als je op een bewolkte dag naar buiten gaat – al lokt zo’n dag je mogelijk minder. Op zo’n dag komen de kleuren en details van bloemen veel beter uit en worden je foto’s veel mooier. Ga je toch met veel zon naar
buiten? Zoek dan bloemen in de schaduw om betere foto’s te maken!

Macrofoto, bloem
Foto: Shutterstock.com

5. Van dichtbij

Bloemen lenen zich ook goed voor wat we ‘macrofotografie’ noemen: foto’s gemaakt met een speciale macrolens, zodat je heel dichtbij kunt komen. Je ziet zo als nooit tevoren de details op een bloemblaadje, of kunt één bloem uitlichten in een veld van bloemen.

Macrolenzen zijn niet alleen voor dure camera’s te koop, maar tegenwoordig ook op diverse plekken beschikbaar voor smartphonelenzen. Dergelijke lenzen klik je op je telefoon, waarna je direct aan de slag kunt.

Heb je geen macrolens, maar wil je wel direct aan de slag met dit soort foto’s? Ga dan gewoon eens heel dichtbij zitten of zoom ver in. Dan krijg je eenzelfde soort idee!

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.