Dit is de reden waarom een videogesprek zo vermoeiend kan zijn

Nu aan het lezen

Dit is de reden waarom een videogesprek zo vermoeiend kan zijn

Dit is de reden waarom een videogesprek zo vermoeiend kan zijn

Zit je tegenwoordig dagelijks in een videogesprek of 15 en ben je aan het einde van de dag compleet uitgeblust? Niet gek, verklaard een assistent-professor in de cyberpsychologie: videogesprekken zijn dodelijk vermoeiend. De assistent-professor, Andrew Franklin, zocht uit hoe het kan dat je zo moe bent nadat je wéér een call met je collega’s hebt gehad.

Videogesprek

Voor het onderzoek richtte Andrew Franklin zich vooral op Zoom-gesprekken, maar het geldt in principe voor elke videocall. Helemaal nu we het videobellen zoveel gebruiken met onze collega’s, vrienden en familie. Een online meeting, een online familiebijeenkomst en natuurlijk de online borrels niet te vergeten: dankzij de coronacrisis zijn we er allemaal mee bekend.

Toch kan het hebben van meerdere videogesprekken op één dag een behoorlijke impact hebben op je hersenen. Andrew stelt namelijk dat we sneller overprikkeld raken door deze toenemende videogesprekken. Vooral mensen met autisme zijn hier extra gevoelig voor, omdat ze overweldigd kunnen raken door alle gesprekken die door elkaar lopen en het felle licht van het beeldscherm.

Lichaamstaal

Een belangrijk punt wat ontbreekt in de meeste videogesprekken, is de lichaamstaal. Vaak staat de camera van onze laptop of telefoon alleen op ons gezicht gericht, en zien we misschien nog een klein stukje van het bovenlichaam. Dat zorgt er dus voor dat we een hoop informatie missen. Communicatie bestaat tenslotte voor maar liefst 55 procent uit lichaamstaal. Als dat wegvalt, kost het ons dus meer moeite om een gesprek goed in ons op te kunnen nemen. We moeten tenslotte meer aandacht besteden aan de inhoudelijke communicatie, en dat zijn we niet gewend.

Tot slot kan het helemaal lastig worden als je met meerdere personen in één videogesprek zit. Je hersenen doen op dat moment hetzelfde als wanneer je aan het multitasken bent. Ze moeten op zoveel verschillende mensen focussen, dat een hoop informatie verloren gaat.

Een videogesprek kan erg gezellig en handig zijn, je kunt elkaar tenslotte eindelijk weer eens zien. Maar het kan dus ook behoorlijk vermoeiend werken. Ben je uitgeblust aan het einde van de dag, maar wil je wel nog de dag doorspreken met je vrienden? Doe dit dan door gewoon te bellen, het zal je een hoop energie besparen omdat je dan alleen maar op de stem hoeft te focussen.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.