Korte film 'Je sessie is verlopen' verkent parallelle realiteit van videobellen

Nu aan het lezen

Kijktip: korte film ‘Je sessie is verlopen’ verkent parallelle realiteit van videobellen

Kijktip: korte film ‘Je sessie is verlopen’ verkent parallelle realiteit van videobellen

Tijdens de coronacrisis hebben we flink wat gevideobeld. Opeens deden we alles via de camera: vergaderen, feestjes vieren, borrelen en zelfs complete familie-etentjes. Hoewel dat een goede manier was om contact met elkaar te houden, mis je ook een hoop. Want wat speelt zich eigenlijk aan de andere kant van het scherm af? De VPRO gaat daar in de korte film ‘Je sessie is verlopen’ op in.

De kans is groot dat je het de afgelopen maanden wel een keer gedaan hebt: vergaderen in je joggingsbroek of zelfs zonder broek. Normaal gesproken is dat geen optie, maar tijdens de coronacrisis en al het videobellen was het opeens wél een mogelijkheid. En af en toe blijkt die best welkom.

Dit is precies een voorbeeld dat in ‘Je sessie is verlopen’ aangehaald wordt. Deze korte film gaat over de nieuwe parallelle realiteit van videobellen, met alle bijbehorende problemen. Denk aan microfoons die niet werken, of opstaan en je dan realiseren dat je geen broek aan hebt.

In de film zien we hoe Jens met zijn vrienden kletst en zo zijn dertigste verjaardag viert. Om 12 uur gaan ze proosten, maar iets voor 12 uur blijkt de sessie bijna verlopen. De sessie moet dus worden herstart. Maar hoe weet je zeker dat je weer in je eigen sessie terecht komt?

Te zien op YouTube

De film ‘Je sessie is verlopen’ speelt zich in zijn geheel in Zoom af, en duurt slechts 9 minuten. In de film worden jonge talenten geïntroduceerd, zoals Michael Muller, Kendrick Etmon, Sinem Kavus en Teunie de Brouwer.

Met de film hoopt de VPRO je te confronteren met het feit dat je nooit precies weet wat zich aan de andere kant van het scherm afspeelt. Dat kan namelijk best reden tot zorg zijn: deepfakes en privacy-problemen zijn aan de orde van de dag. De film kun je in zijn geheel op YouTube bekijken.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.