Dustin: Wat als je apparaten weten dat ze dom werk doen?

Nu aan het lezen

Zien: Wat als je apparaten weten dat ze dom werk doen?

Foto: VPRO Medialab / Kees van de Veen

Zien: Wat als je apparaten weten dat ze dom werk doen?

De apparaten in ons leven worden steeds slimmer. Maar wat nu als zo’n apparaat zich realiseert dat het behoorlijk dom werk doet? Precies dat is het verhaal van Dustin, een interactief verhaal voor op je smartphone dat VPRO Medialab ontwikkelde met schrijver Niels ’t Hooft.

Dustin is een slimme stofzuiger, die zich dus inderdaad realiseert dat hij best dom werk aan het uitvoeren is. Hij is niet tevreden met zijn huidige rol in het huishouden en zoekt naar manieren om zijn lot te beïnvloeden. En dat is waar jij bij kunt helpen: je kunt het verhaal verder helpen aan de hand van kleine interacties, game-play en diverse keuzemomenten. Jij hebt uiteindelijk dus de macht in handen: word je vrienden met Dustin, of is hij simpelweg een apparaat?

Met AR een verhaal maken

Met het verhaal onderzoekt VPRO Medialab samen met de schrijver wat de impact is van kunstmatige intelligentie en slimme apparaten. Die spelen immers een steeds grotere rol in ons leven.  Maar wat wordt hun rol in de toekomst? Blijven het simpelweg hulpmiddelen, worden het uiteindelijk vrienden van ons, of krijgen ze steeds meer invloed over ons leven en bepalen ze het uiteindelijk zelfs?

Het verhaal wordt afgespeeld aan de hand van een chat-interface en Augmented Reality (AR). AR kennen we ook van bijvoorbeeld Pokémon Go. Aan de hand van de camera op je smartphone worden er virtuele beelden over de echte wereld heen gelegd. Het geheel zie je op het scherm van je telefoon. Verhalen die met deze techniek gemaakt zijn, zijn echter nog schaars. De techniek wordt vooral voor spellen gebruikt. Maar niet bij Dustin dus. Hier zorgt de techniek ervoor dat je de robot in je eigen huiskamer of woonkamer ziet verschijnen. Hij is dus echt in je huis!

Het interactieve smartphone-verhaal kun je spelen via VPRO Medialab. Het verhaal is alleen op de iPhone beschikbaar.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.