Imagoprobleem: één op de vijf zzp'ers voelt zich niet serieus genomen

Nu aan het lezen

Imagoprobleem: één op de vijf zzp’ers voelt zich niet serieus genomen

Imagoprobleem: één op de vijf zzp’ers voelt zich niet serieus genomen

Een belletje met de vraag of je thuis bent en zin hebt in een koffietje, of de vraag of je écht niet even op kunt passen want ‘dat kan toch gewoon terwijl je werkt?’. Mensen die ongevraagd toch even langskomen omdat je vást wel een gaatje in je agenda voor hen kunt maken of de vraag wat je nou ‘eigenlijk allemaal doet’ om rond te komen. Als ondernemer is het je vast wel eens overkomen.

Je bent zeker niet de enige. Want maar liefst één op de vijf zzp’ers voelt zich niet serieus genomen door hun directe omgeving. Dat blijkt uit onderzoek van GaragePark onder 738 Nederlandse ZZP’ers. Het onderzoek werd uitgevoerd door Panelwizard.

Niet serieus

Uit het onderzoek blijkt dat het vooral ondernemers onder de 30 jaar zijn die zich niet serieus genomen voelen door vrienden, familie en mede-ondernemers (46 procent). Opvallend is dat slechts 14 procent van de vijftigplus ondernemers er op deze manier over denkt. Maar dat is niet het enige waar de jonge ondernemers tegenaan lopen. 46 procent geeft ook aan dat er een negatief imago hangt rondom het zzp-schap.

Rick Venema, directeur en oprichter GaragaPark, vertelt: “Ik zie zzp’ers dagelijks vol overtuiging aan hun bedrijf werken. Wat daar allemaal bij komt kijken, moet je zeker niet onderschatten.” Dat dit nog al eens onderschat wordt, geven de ondernemers zelf ook aan. Eén derde van de ondervraagde ondernemers laat weten dat zij niet wisten wat er allemaal komt kijken bij het zelfstandig ondernemen.

Op jezelf aangewezen

Als zelfstandig ondernemer ben je nogal op jezelf aangewezen en dat maakt het ondernemerschap er niet altijd makkelijker op. Een kwart van de vrouwelijke ondernemers geeft aan dat ze het soms best eenzaam vinden. De mannen hebben hier minder last van, slechts 19 procent geeft aan dat ze ondernemen eenzaam vinden.

Het is natuurlijk niet gek om je soms eenzaam te voelen als zelfstandig ondernemer. Je hebt minder snel iemand om even mee te sparren dan wanneer je in loondienst werkt met collega’s. Als het goed gaat met de zaken, valt er niet veel over te twijfelen. Maar vooral tijdens de mindere fases kan het lastig zijn. Toch zijn de eenzaamheid of de moeilijkere fases voor de ondernemers in de meeste gevallen geen reden om terug te keren naar loondienst. Slechts 8 procent geef taan dat zij op korte termijn in loondienst terugkeren.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.