Liedje in je hoofd? Google helpt je voortaan een handje

Nu aan het lezen

Liedje in je hoofd? Google helpt je voortaan een handje

Liedje in je hoofd? Google helpt je voortaan een handje

Een paar zinnen van een liedje die zich als een loop in je hoofd af blijven spelen, je kent het vast wel. Zo’n liedje dat vast blijft zitten in je hoofd wordt ook wel een oorwurm genoemd, de perfecte beschrijving van hoe vervelend zo’n nummer kan zijn. Ook al leek het nummertje de eerste dagen nog wel gezellig, na een dag of drie maakt het je toch langzaam krankzinnig. En het is vooral vervelend als je geen idee hebt welk nummer nou eigenlijk vast zit in je hoofd.

Als je dit wel eens hebt meegemaakt, dan heb je vast ook wel eens geprobeerd om al neuriënd erachter te komen om welk liedje het gaat. De app Shazam bestaat tenslotte, zou die app het écht niet oppakken als je het nummer neuriet? Helaas werkt dit niet. Maar we hebben wel goed nieuws voor je: Google helpt je voortaan met het vangen van deze oorwurmen.

Neuriën tegen Google

Sinds kort is het mogelijk om een liedje te neuriën tegen Google, die dan het bijpassende nummer voor je zoekt. Wat je hiervoor nodig hebt? De laatste versie van de Google app op je smartphone. Klik op Google Search en zeg: ‘What is this song?’ of klik op de ‘Search a song’ knop. Nog makkelijker: het is ook te gebruiken via Google Assistant. Neurie vervolgens voor 10 tot 15 seconden. De functie is mogelijk voor zowel Android als iOS, maar op iOS is deze alleen Engelstalig beschikbaar. Voor Android heeft Google deze functie al in 20 talen uitgerold, en dat zal nog verder worden uitgebreid.

Hoe werkt het precies?

Google werkt met machine learning om het juiste nummer aan jouw oorwurm te koppelen. Google laat weten dat elk nummer als het ware een unieke vingerafdruk heeft, via artificial intelligence kan Google jouw gezang, geneurie of gefluit matchen aan de ‘vingerafdruk’ van het nummer.

Als jij een nummer fluit, zingt of neuriet, vergelijkt Google dit geluid met duizenden verschillende nummers, om zo te ontdekken welke de beste match heeft. Dus, de volgende keer dat jij een leuk lied ergens op de radio hoort, kun je er dankzij Google dus snel achterkomen hoe dit lied heet. Om hem vervolgens niet meer uit je hoofd te krijgen.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.