Digitaal aan het roddelen over je collega? Je bent zeker niet de enige

Nu aan het lezen

Digitaal aan het roddelen over je collega? Je bent zeker niet de enige

Digitaal aan het roddelen over je collega? Je bent zeker niet de enige

Roddel jij weleens over je collega? Geen zorgen, je bent niet de enige. Maar liefst 31 procent van de werkende Nederlanders roddelt weleens digitaal over een collega, blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van VPNdiensten.nl onder 1.100 Nederlanders die in loondienst werken. Tegelijkertijd denkt 51 procent dat andere collega’s weleens online over hem of haar roddelen.

Het zijn vooral de vrouwen die digitaal aan het roddelen zijn: 34 procent van de vrouwen doet dit, tegenover 29 procent van de mannen. Maar het zijn vooral mannen (51 procent) die denken dat collega’s via de werkmail of -chat over hen roddelen. Dat is veel meer dan onder de vrouwen, waar 44 procent dat denkt.

Wat ook opvalt: het zijn vooral de jonge vrouwen die over collega’s roddelen. 50 procent van de vrouwen onder de dertig jaar heeft weleens digitaal over collega’s geroddeld, tegenover 45 procent van hun mannelijke leeftijdsgenoten en slechts 30 procent van de vrouwen tussen de 40 en 49 jaar.

Hoewel een kleine roddel misschien onschuldig lijkt, kan dit wel flinke gevolgen hebben. 47 procent van de vrouwen en 36 procent van de mannen zegt namelijk het bedrijf te willen verlaten als er sprake is van een roddelcultuur. “Het is menselijk om af en toe je frustraties te ventileren tegen een collega. Zeker als je vanuit huis werkt, moet je soms even je ei kwijt. Houd het echter professioneel. Niemand schiet er iets mee op wanneer je een negatieve sfeer alleen maar versterkt”, zegt Abel Baas, cybersecurity-consultant bij VPNdiensten.nl hierover.

Niet in mijn mail kijken!

Tegelijkertijd willen we juist niet dat collega’s onze mail of chatgesprekken lezen. 46 procent wil dat niet. Zeker vrouwen jonger dan 30 jaar willen dit niet: 59 procent houdt zijn collega’s uit zijn mail en chatgesprekken.

Eén op de vijf respondenten heeft zijn gespreksgeschiedenis dan ook weleens uit voorzorg verwijderd. Dat is ook een goed idee, zegt Baas: “Vanwege privacy en dataveiligheid is het verstandig om gevoelige informatie regelmatig te verwijderen. Verder raad ik aan openbare netwerken te vermijden, regelmatig je wachtwoorden te updaten en pop-up notificaties uit te schakelen. Zo beperk je dat anderen jouw berichten inzien. Een andere quick fix is om je laptop te vergrendelen als je van je werkplek gaat, al is dat in de huidige tijd natuurlijk minder relevant. Als je dit echter alleen doet om je eigen geroddel af te schermen, is het misschien wel tijd om eens kritisch naar jezelf te kijken.”

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.