Onderzoek: Nederlandse jongeren zijn positief over hun leven

Nu aan het lezen

Onderzoek: Nederlandse jongeren zijn positief over hun leven

Onderzoek: Nederlandse jongeren zijn positief over hun leven

Uit het nieuwste internationale rapport van Wereldgezondheidsorganisatie WHO blijkt dat Nederlandse jongeren aardig positief zijn over hun leven. Vergeleken met andere Europese landen, zitten de Nederlandse jongeren zelfs in de top. Het onderzoek verschijnt om de vier jaar, waarbij jongeren uit 45 Europese landen worden ondervraagt.

In Nederland werd het onderzoek uitgevoerd door de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Weinig social media

Hoewel er altijd veel te zeggen valt over het social media-gebruik van jongeren, blijkt dat Nederlandse jongeren helemaal niet zo veel op social media zitten vergeleken met jongeren uit andere landen. Het aantal jongeren dat ‘problematische social media-gebruiker’ wordt genoemd, is nergens anders zo laag als in Nederland.

De jongeren zullen door het lage gebruik in social media misschien minder sociale druk voelen, maar die druk is ergens anders wel duidelijk te voelen. De onderzoekers zien bij Nederlandse jongeren namelijk een duidelijke stijging in druk door schoolwerk. De jongeren zijn in de laatste jaren iets minder positief geworden over school.

Goede band met ouders

Gonneke Stevens, projectleider bij de Universiteit Utrecht, vertelt dat jongeren in Nederland heel positief zijn over sociale relaties met hun ouders, vrienden en klasgenoten. “Ze zijn heel tevreden over hun leven en rapporteren heel weinig emotionele problemen.”

Volgens de projectleider heeft dit onder andere te maken met het feit dat Nederlandse jongeren over het algemeen een goede band met hun ouders hebben. Daardoor is het voor hen makkelijker om over hun problemen te praten.

Alcohol en cannabis

Toch zijn er voor de Nederlandse jongeren wel nog een aantal verbeterpunten. Hoewel de meeste jongeren wel redelijk gezond leven – ze ontbijten dagelijks, eten veel groente en fruit en bewegen voldoende – kan dit volgens de onderzoekers nog beter. Zo ligt het cannabisgebruik van jongeren in Nederland ligt net iets hoger dan het gemiddelde.

Nederlandse jongeren drinken gemiddeld net zoveel als hun Europese leeftijdsgenoten. Maar wanneer zij alcohol drinken, is dit bijna per definitie veel.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.