Pure chocola kan depressieve gevoelens verminderen - Vance

Nu aan het lezen

Pure chocola kan depressieve gevoelens verminderen

Pure chocola kan depressieve gevoelens verminderen

Ooit gedacht dat je je goed zou voelen na het eten van een hele reep chocola? Ondanks dat je je misschien eerder schuldig dan gelukkig voelt na het eten van een berg chocola, is het dus toch echt mogelijk. Want uit een studie blijkt dat pure chocola depressieve gevoelens kan verminderen.

Onderzoek

Onderzoekers van de University College London onderzochten 13.626 volwassenen op het verband tussen het eten chocola en en hun psyche. Hierbij hielden de onderzoekers rekening met factoren als lengte, gewicht, burgelijke staat en etnische achtergrond. Maar ook opleiding, gezinsinkomen, lichamelijke activiteit, roken en chronische gezondheidsproblemen. Op die manier konden zij alleen het effect van chocolade op depressie achterhalen.

Nadat al deze factoren uitgesloten konden worden, deden de onderzoekers een geweldige vondst. De proefpersonen die in twee periodes van 24 uur pure chocolade hadden gegeten, hadden maar liefst 70 procent minder kans op depressieve gevoelens.

Daarnaast hadden de deelnemers die het meeste chocola hadden gegeten, ook minder kans op de depressieve symptomen.

Chocola en je humeur

Hoofdauteur van het onderzoek, dokter Sarah Jackson, vertelt: “Onze studie toont aan dat chocola eten de kans op depressie vermindert. er is echter nog verder onderzoek nodig om te achterhalen wat het precieze verband is.”

Wel is bekend dat chocolade je humeur verbeterd. Dat komt omdat het eten van voornamelijk pure chocolade serotonine aanmaakt in je hersenen, ook wel bekend als het gelukshormoon. Een tekort aan dit hormoon kan zorgen voor depressieve gevoelens. Het kan er ook voor zorgen dat je angstig bent, onrustig, prikkelbaar en het kan stemmingswisselingen veroorzaken.

Daarnaast zit er ook fenylethylamine in chocola, een neurotransmitter die stroomt bij verliefdheid. Niet gek dat je je dus gelukkiger voelt na het eten van chocolade.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.