Documentaire Sunny Bergman: Depressie is een welvaartsziekte - Vance

Nu aan het lezen

Documentaire Sunny Bergman: Depressie is een welvaartsziekte

Documentaire Sunny Bergman: Depressie is een welvaartsziekte

Documentairemaakster Sunny Bergman onderzoekt in haar nieuwe VPRO-serie ‘Sunny Side of Spirit’ hoe men in Ghana, Brazilië en Taiwan denkt over depressiviteit en stress. De uitkomsten blijken verrassend!

Depressief, relatief?

Omdat ze zelf zeven jaar geleden een burn-out kreeg, en zij lang niet de enige is, besloot Sunny op onderzoek uit te gaan.  Zo blijkt dat vier op de tien Nederlanders last hebben van een burn-out, psychische of psychiatrische klachten.

In haar documentaire komt ze erachter dat mensen in Ghana helemaal geen beschrijving kunnen geven van wat ‘depressiviteit’ is. Maar kan dan direct geconcludeerd worden dat het een welvaartsziekte is?

-0-0-820-540

Psychische problemen

Uit onderzoek is gebleken dat geestelijke problemen op een andere manier geïnterpreteerd worden in niet-Westerse culturen. De taboedoorbrekende documentairemaakster vraagt zich dan ook af of psychische problemen überhaupt minder vaak voorkomen in deze culturen. Kunnen wij in het Westen misschien ook iets leren van de manier waarop andere culturen met (psychische) problemen omgaan? Sunny onderzoekt onder andere spirituele benaderingen voor problemen van de geest.

Sunny Side of Spirit‘ is vanaf donderdag 3 december om 21.00 uur te zien op NPO3.

Ellen Veltman (21) is Digital Producer bij OK GO en redactrice bij Vance.nl. Geïnteresseerd in trends, lifestyle, creativiteit en altijd op zoek naar nieuwe hotspots en inspiratie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.