Bewezen: Mindfulness apps helpen tegen depressie - Vance

Nu aan het lezen

Bewezen: Mindfulness apps helpen tegen depressie

Bewezen: Mindfulness apps helpen tegen depressie

We worden wakker met Whatsapp en gaan met Netflix naar bed. De smartphone houdt ons de hele dag door bezig. Het zou hierdoor onze slaap beïnvloeden en leiden tot meer depressie, maar de effecten van onze smartphones zijn niet alleen negatief. Bepaalde apps hebben zelfs een positieve invloed.

Het onderzoek

Naast sociale media zijn er ook heel veel apps beschikbaar die therapie bieden. Zo helpt een app als Headspace bijvoorbeeld bij slapeloosheid of stress klachten. Nu is uit onderzoek gebleken dat dit soort ‘mindfulness’ apps wel degelijk invloed hebben. Een team van psychologen en psychiaters uit Australië keek naar 18 studies over het gebruik van 22 verschillende apps. Hieruit blijkt dat apps een positief effect hebben op depressiesymptomen.

De verschillende studies werden verricht onder 3.414 mannen en vrouwen tussen 18 en 59 jaar oud. Alle deelnemers hadden last van een psychologische stoornis, van zware depressie tot angst of slapeloosheid. Na het gebruik van bepaalde apps, merkten de deelnemers dat ze minder last van depressie hadden.

Positieve impact

“Smartphones kunnen patiënten helpen om hun eigen mentale gezondheid te monitoren en te begrijpen”, vertelt onderzoeker Jerome Sarris van het National Institute of Complementary Medicine. Het onderzoek toont aan dat apps vooral een positieve impact hebben op patiënten met een lichte tot matige depressie.

Apps bieden een toegankelijke en betaalbare optie, maar ze zijn niet per se dé oplossing. De onderzoekers benadrukken dat apps depressie niet kunnen genezen, hiernaast blijven therapie en antidepressiva belangrijke methodes.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.