Millennials hebben het zwaar in thuisisolatie, blijkt uit onderzoek

Nu aan het lezen

Millennials hebben het zwaar in thuisisolatie, blijkt uit onderzoek

Millennials hebben het zwaar in thuisisolatie, blijkt uit onderzoek

De coronacrisis en de daarbij komende thuisisolatie treft ons allemaal: of je nu als zzp’er een stuk minder opdrachten hebt, als werknemer ineens vanuit huis moet werken of als ondernemer plotseling helemaal geen werk meer hebt. Het is zwaar, dat is een ding dat zeker is. Maar hoe gaat het nu eigenlijk met de millennials in deze tijden?

Zorgplatform OpenUp deed onderzoek naar de gemoedstoestand van millennials in deze bizarre periode. Hoewel uit eerdere cijfers al bleek dat een hoop millennials te maken hebben met mentale klachten, helpt de thuisisolatie daar nou niet bepaald bij.

Onderzoek

Er werd gekeken naar een aantal factoren die nu spelen in deze crisis. Om te beginnen met het thuiswerken: 45 procent van de respondenten werkt nu verplicht vanuit huis. Thuiswerken klinkt voor velen misschien als een droom, maar zo ervaren de millennials dat niet. 41 procent is minder actief en maar liefst 27 procent vindt thuiswerken niet prettig. Zij missen de steun die ze normaal bij collega’s vinden.

Geen afleiding

Maar het kan nog altijd erger, want 7 procent van de respondenten zit nu zonder werk thuis. Het onderzoek laat ook zien dat veel millennials geen financieel stabiele basis hebben. En dat kan zorgen voor negatieve gevoelens. GZ-psycholoog en onderzoeker Gijs Coppens vertelt: “Uit ons onderzoek is gebleken dat gevoelens van ontevredenheid en lusteloosheid nu meer voorkomen bij mensen zonder kinderen.” En dat is volgens hem ook goed te verklaren.

“Mensen met gezinnen hebben meer structuur. Kleine kinderen hebben immers ritme nodig en ze houden je voortdurend bezig.” Veel tijd om te piekeren is er dan niet meer. Veel millennials zonder kinderen hebben nu juist wel de tijd om te piekeren. Maar liefst 65 procent van de respondenten heeft last van stress en spanning. Hiervan geeft zo’n 10 procent aan dat het om ernstige klachten gaat.

Prestatiedruk

De psycholoog geeft aan dat de millennials de echte prestatiegeneratie is en dat zij de lat voor zichzelf vaak erg hoog leggen. Hij geeft aan dat wanneer jouw werk compleet is weggevallen, dit misschien hét moment is om een nieuw project op te zetten. Maar laat je vooral niet gek maken: je hoeft niets in deze tijd en denk vooral om je eigen (mentale) gezondheid.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.