Waarom het juist nu goed is om te (beginnen met) sporten

Nu aan het lezen

Waarom het juist nu goed is om te (beginnen met) sporten

Waarom het juist nu goed is om te (beginnen met) sporten

Voel je je na deze paar weken quarantaine al slomer en slapper worden? De sportscholen zijn immers gesloten en thuis sporten is niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig worden er een hoop online sportlessen aangeboden. Sporten blijkt namelijk een van de weinige verdedigingen te zijn tegen het coronavirus.

Want niet alleen ons immuunsysteem verbeterd door sporten, bewegen is ook goed voor je lichaam en brein.

Immuniteit en sporten

Je immuniteit verbeterd door sporten. Althans, wanneer je minstens een half uur aan een stuk door matig intensief beweegt. Maar dat is niet eens het enige, want sporten is goed voor bijna alles. Je hormoonhuishouding, spijsvertering, hartfunctie én het brein. Dat laatste komt doordat de bloeddoorstroming verbetert wanneer je beweegt. Dat zorgt voor een beter geheugen en een betere concentratie – iets wat we in deze tijd misschien allemaal wel kunnen gebruiken met al dat thuiswerken.

Mentale gezondheid

Sporten doet ook veel goeds voor de mentale gezondheid. Dit komt omdat het goed is voor het humeur, omdat de ‘feel-good’ stofjes – endorfines en serotonine – vrijkomen in je hersenen. Dit gebeurt niet alleen bij sporten waar je lang genoeg voor moet bewegen, zoals bij hardlopen, maar ook al bij pilates of yoga.

Volgens neurobioloog Peter Strick van University of Pittsburgh Brain Institute toonde aan dat de productie van cortisol en adrenaline, beide hormonen spelen een rol bij stressreacties, niet alleen vanuit de hersenen gestuurd wordt, maar ook vanuit de spieren. Dat zou kunnen verklaren dat regelmatig bewegen ons stressbestendiger maakt.

Sporten in crisistijden

Mocht jij in deze crisistijden nou behoorlijk onder een stressdruk staan, dan zou bewegen dus al een goede oplossing kunnen zijn. De kans is groot dat je je hierna al een stuk beter voelt en de stress beter kunt handelen. En dat komt niet alleen door de endorfines die vrijkomen, volgens wetenschappers. De helende kracht van beweging is volgens hen een gevolg van een combinatie van zowel neurobiologische, als psychologische effecten.

Een half uurtje sporten kan je ook flink afleiden van negatieve gedachten. De buitenlucht of het zonlicht kan je een flinke boost geven, maar zelfs positieve feedback vanuit je omgeving kan je zelfs al beter doen voelen. Mocht je nog twijfelen om die yogamat nu eindelijk eens uit het stof te halen, dan is dit misschien wel het juiste moment.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.