Kwart van de Nederlanders eet sinds lockdown gezonder en vaker samen

Nu aan het lezen

We eten door de lockdown gezonder en vaker samen

We eten door de lockdown gezonder en vaker samen

Wat heb jij de afgelopen weken allemaal gegeten? En met wie? De kans is groot dat je dat veel vaker samen met je gezin deed, en dat het eten op tafel ook nog eens gezonder was. Volgens onderzoek van Upfield – het bedrijf achter Becel, Blue Band en Flora Plant – is ons eetgedrag de afgelopen maanden namelijk veranderd, in positieve zin.

We hadden de afgelopen tijd twee opties: of je bestelt eten, of je maakt het zelf. Hoewel bestellen natuurlijk gemakkelijker is, werd het zelf maken van eten de afgelopen weken juist flink populairder. Maar liefst 28 procent van de duizend respondenten in het onderzoek zei namelijk vaker zelf te gaan koken en bakken. Iets meer dan een kwart koos ook nog eens bewust om gezondere gerechten te maken en één op de vijf is minder kant-en-klaarmaaltijden gaan eten.

Maar ook als je niet zelf kookt is de kans groter dat je gezonder bent gaan eten in de lockdown. Dit geeft namelijk een kwart van de respondenten aan, waar ook mensen bij zitten die dus niet zelf koken. 28 procent zegt bijvoorbeeld vaker groente of fruit te pakken en 16 procent eet minder vlees. Ook eten we vaker duurzame voeding, zoals plantaardige zuivel. Dat geldt voor één op de vijf gezinnen met kinderen.

Tegelijkertijd zijn we ook meer geld kwijt aan eten. Eén op de drie zegt hier meer aan kwijt te zijn, maar de achterliggende redenen zijn verschillend. 31 procent zegt dat dit komt omdat ze gezonder willen eten. 30 procent geeft meer uit omdat ze luxer willen eten en 31 procent wil zichzelf juist eens verwennen.

Samen eten is gezelliger

Niet alleen eten we gezonder, we eten ook vaker samen. Van de huishoudens met kinderen geeft zelfs 33 procent aan dat ze vaker gezamenlijk eten. En dan hebben we het niet alleen over samen dineren, maar ook over samen ontbijten en lunchen.

Bovendien bakken en koken gezinnen ook vaker gerechten en tussendoortjes samen. En daar hechten we behoorlijk aan: 45 procent zegt het jammer te vinden als we hier na de lockdown weer minder tijd voor over houden.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.