Koolhydraten en koffie: Dit zijn de zes fijnste foodbevindingen uit 2017

Nu aan het lezen

Koolhydraten en koffie: Dit zijn de zes fijnste foodbevindingen uit 2017

Koolhydraten en koffie: Dit zijn de zes fijnste foodbevindingen uit 2017

Dikke kans dat december niet je meest gezonde maand is. Overtolligheid prevaleert boven gematigdheid waardoor die zorgvuldig getrainde spieren worden voorzien van een laagje vet. Toch? Als het op wetenschap en voedsel aankomt, is weinig zeker. Er is zelfs niets zo veranderlijk als de menselijke houding ten opzichte van eten.

Van koolhydraten tot light-producten en dierlijk vet: we selecteerden de fijnste foodbevindingen uit 2017. Hieruit blijkt dat we het zo slecht nog niet doen. Op naar een culinair nieuw jaar!

Pasta bleek gezond

Italianen zijn de meest gezonde mensen ter wereld met een levensverwachting tot diep in hun tachtiger jaren. Dat is te wijten aan het groenten- en olijfolie rijke dieet dat lijdt tot een beter cholesterolgehalte en algehele gezondheid. Het wordt nog beter: uit dit onderzoek blijkt dat pasta (carbs!) geen kwaad kan voor je lijf en leden. Als er al een probleem is met pasta, zeggen de onderzoekers, is het omdat het  vaak gepaard gaat met sauzen die veel vet, zout en suiker bevatten.

Simpele pasta’s zijn het credo. Zoals deze Italiaanse manager van een pizzeria het verwoordt: “Ik eet vaak pasta en gemiddeld vier keer per week pizza. Ik eet pasta bolognese of pesto, maar nooit met room. De enige toevoeging op de saus na zijn wat kruiden en parmezaanse kaas.” Het Italiaanse cliché van veel zoetigheid (dolce)  is ook een fabeltje. “Als kind at ik bijna nooit toetjes. We aten een klein ontbijt, flinke lunch en een broodje of brioche met Nutella in de namiddag, het avondeten bleef bescheiden.”

Koffie is echt goed voor je

In alle onderzoeken die lopen rondom de schadelijke effecten of positieve gevolgen van koffie, is er één die er dit jaar uitsprong. Ten gunste van de koffiedrinker, welteverstaan. Uit twee Britse onderzoeken blijkt dat mensen die regelmatig koffie drinken, minder risico lopen op een hart- en vaatziekten of verschillende vormen van kanker.

Master of None

Experts waarschuwen wel dat de onderzoeken niet uitwijzen dat het drinken van koffie zorgt voor lagere risico’s, maar de gezondere levensstijl die mensen met een kop koffie op hanteren. Het is geen reden als een malle koffie te tanken, maar die paar koppen per dag kunnen volgens specialisten in ieder geval geen kwaad.

Je obsessie met gezond eten is nog geen stoornis

Met alle zin en onzin over diëten, voedselgoeroes en fitgirls- en boys, zou je denken dat we collectief obsessed zijn met gezondheid. Schadelijk, schrijven veel media: het zou zorgen voor een onrealistisch lichaamsbeeld en orthorexia, een zogenaamde stoornis waar veel mensen aan lijden. Dat is slechts het beeld, zegt hoogleraar en onderzoeker naar orthorexia  Eric van Furth.

De gezondheidsclaims die foodblfoggers en influencers doen, zijn op niets gebaseerd. Bedenk alleen dat de verwachtingen die veel voedselgoeroes en bloggers je bieden gebaseerd zijn op pseudowetenschap. Dat is jammer zegt Eric, want het geeft mensen onterechte hoop. Feit is dus dat we weinig hebben om ons zorgen over te maken, lees hier meer.

Ook Francaises komt het ranke lijf niet aanwaaien

Française Gabrielle Deydier (38) schreef het boek You’re Not Born Fat (‘On ne naît pas grosse’). Twee decennia lang was haar leven een vleesgeworden nachtmerrie: Gabrielle wordt beschimpt vanwege haar gewicht (150 kg) in een land waar mager de maatstaf is. Deydier kreeg echter enorme steun voor haar boek.

Ze concludeert hierdoor dat ontiegelijk veel vrouwen, ook in Frankrijk, kampen met een eetprobleem. “Vrouwen bedanken mij. Ze vertellen over de angst dat ze aankomen en hun man ze zal verlaten en tal van andere zorgen.” Zo zoet als het leven in Frankrijk is, komt het gewicht van veel vrouwen ze niet aanwaaien. Het nieuws zorgt voor een kritische blik op ons schoonheidsideaal en daar is het tijd voor ook.

Hangry zijn is echt een ding

Chagrijnig van de honger? Say no more. De wetenschap onderbouwt jouw gutfeeling volledig. Nu wordt al jaren gezegd dat honger zorgt voor agressie en andere gezellige zaken, maar dat zou gaan om pseudo-wetenschappelijke uitspraken.

Uit onderzoek blijkt nu dat er een verbinding zit tussen je bloedsuiker en bepaalde hormonen die agressie en boosheid kunnen veroorzaken. Dit is natuurlijk geen excuus voor die giftige opmerking maar je hebt inzake argumenten wél wat te verdedigen.

Vegan betekent niet dat je niet kunt snoepen

Veganistisch zijn is al lang geen uitzondering. Van geitenwollensokken imago naar hip en happening: in 2017 bewezen steeds meer foodies dat vegan zijn alles behalve saai is. Ook Lisa van Lisa Goes Vegan bepleit dat, in dit artikel bespreekt zij talloze guilty pleasures die vegan zijn. Wat dacht je van chocolate fudge, scroppino en donuts – alles is vegan!

Dit beaamt Merel van foodblog Healthy Wanderlust. Zij doet een studie in voeding en heeft twee absoluut favoriete ingrediënten: havermout en zoete aardappel. Serieus, zegt ze: “Je kan dit echt overal in verwerken en ze zijn beide gezond en voedzaam.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.