Onderzoek bewijst: van pasta word je echt niet dik

Nu aan het lezen

Onderzoek bewijst: van pasta word je echt niet dik

Onderzoek bewijst: van pasta word je echt niet dik

Ik ben fervent tegenstander van rigoureus diëten. Uitzonderingen hierbij zijn niet mogelijk, tenzij een dergelijk eetpatroon pasta bevat. Een droom die nooit uitkomt, alhoewel Italianen mij nu toch lichtelijk die richting op sturen. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat het dikmakende imago van de ‘carb’ onterecht is.

Hoewel ik voorzichtig ben door de afkomst van het onderzoek (voedingsexperts uit hét pasta minnende land) ben ik toch geneigd mee te gaan in de claim dat de wereldberoemde voedselsoort weliswaar vaak op het no-go lijstje staat als het aankomt op gewichtsverlies, maar dat dit niet waar blijkt te zijn.

spaghettii

Onderzoekers van het Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed I.R.C.C.S. zeggen dat uit uitkomsten van het onderzoek blijkt dat de consumptie van het deegproduct wordt geassocieerd met een lagere body mass index, ook wel BMI.

Dit hebben ze gedaan door data en eetgewoonten van participanten te analyseren. Onderzoeker George Pounis: “Hieruit blijkt dat het consumeren van pasta, in tegenstelling tot wat velen denken, niet is geassocieerd met een toename van gewicht.”

Het onderzoek is deze week gepubliceerd in de Nature journal Nutrition & Diabetes.

Mediterraans

“Uit moderne opvattingen over gezond eten wordt pasta vaak gezien als ongeschikt wanneer je gewicht wil verliezen”, voegt Licia Iacoviello toe, hoofd van het Neuromed’s Laboratory of Molecular and Nutritional Epidemiology. “En sommige mensen bannen dit compleet van hun maaltijden. In het licht van dit onderzoek kunnen we zeggen dat dit geen juiste houding is.”

Iacoviello zegt dat volgers van het Mediterraanse dieet pasta kunnen consumeren zoals ze dat met andere delen van hun dieet zouden doen – met mate.

Sauzen

Eerder haalden pasta-verdedigers het argument aan dat pasta als onderdeel van de Italiaanse en mediterraanse eetstijl al ver voor de obesitas epidemie er was. Als er een probleem is met pasta, zeggen koolhydraatvriendelijke voedingsdeskundigen, is het dat het vaak gepaard gaat met sauzen die veel vet, zout en suiker bevatten.

Ik zou zeggen, zonder verdere vrees voor mijn bikinilijf, buon appetito (maar hou het in de perken)!

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.