Waarom koffie drinken toch niet zo slecht is als je denkt - Vance

Nu aan het lezen

Waarom koffie drinken toch niet zo slecht is als je denkt

Waarom koffie drinken toch niet zo slecht is als je denkt

Heerlijk, de dag beginnen met een bakkie pleur. Koffie lijkt de oplossing voor alles: je kater, verminderde productiviteit, maar het is ook nog eens gezond. Althans, dat ligt eraan hoe je het bekijkt.

Uit twee Britse onderzoeken blijkt dat mensen die regelmatig koffie drinken, minder risico lopen op een hart- en vaatziekten of verschillende vormen van kanker, aldus the Guardian. Het is echter nog niet helemaal duidelijk of dit echt aan het bakje koffie zelf ligt of aan een gezondere leefstijl.

Koffie versus gezonder leven

Twee grote onderzoeken keken naar de effecten van koffie op de gezondheid. De vraag of een betere gezondheid verbonden is aan koffie, kwam op toen bleek dat het resultaat hetzelfde was bij koffie met en zonder cafeïne. Met dit resultaat ga je toch twijfelen of de uitkomst überhaupt iets met koffie te maken heeft. De onderzoeken kunnen ook aangeven dat koffiedrinkers misschien wel gezonder gedrag vertonen. “Het is mogelijk dat er iets anders achter zit dat het verband tussen koffie drinken en een verminderd risico veroorzaakt,” vertelt onderzoeker Marc Gunter.

Het eerste onderzoek keek naar de consumptie van koffie onder 185,000 participanten van boven de 16 jaar. De uitkomst hiervan is dat, ongeacht leeftijd, mensen die drie kopjes koffie op een dag drinken 18% minder risico lopen op sterfte door hartproblemen of kanker. De tweede studie keek naar 450,000 deelnemers van 16 jaar of ouder uit tien verschillende landen. Rekening houdend met leeftijd, rookgedrag, fysieke conditie en opleiding, blijkt uit het onderzoek dat mannen 18% en vrouwen 8% minder risico lopen op ziektes dan niet-koffiedrinkers.

Meer onderzoek

Experts wijzen de onderzoekers erop dat de studies niet direct aantonen dat koffie gerelateerd is aan een verminderd risico. Er is een kans dat mensen die al niet zo gezond zijn minder snel naar een kop koffie grijpen. “Het is niet per se het koffie drinken, maar het feit dat andere aspecten van je leefstijl of gebrek aan slechte gezondheid de verbinding kunnen veroorzaken,” vertelt Naveed Sattar, professor aan de Universiteit van Glasgow.

Uit beide studies blijkt dat meer onderzoek nodig is om er achter te komen of er een relatie is tussen koffie consumptie en gezondheid. Verder kan het natuurlijk ook aan andere biologische componenten liggen die zich in het befaamde kopje koffie bevinden. Volgens de onderzoeker Marc Gunter moet je zeker niet meteen sloten koffie gaan drinken: “Ik zou mensen niet aanraden om opeens heel veel koffie te gaan drinken, maar wat dit onderzoek wel laat zien is dat koffie drinken zeker geen kwaad kan. Het kan onderdeel uitmaken van een gezond dieet.”

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.