Koffie en thee in het vliegtuig? Toch niet zo'n goed idee - Vance

Nu aan het lezen

Koffie en thee in het vliegtuig? Toch niet zo’n goed idee

Koffie en thee in het vliegtuig? Toch niet zo’n goed idee

Vliegen is niet altijd een pretje. Vroeg opstaan, hakkelend en stotend door het vliegveld strompelen, net aan je vlucht halen. En dat allemaal zonder je benodigde dosis cafeïne. Dan zit er niets anders op dan een lekker kopje vliegtuigkoffie.

Helaas is koffie in het vliegtuig niet altijd de beste optie. En dat geldt ook voor thee, beste theeleuters. Een steward vertelde Business Insider dat werknemers van een vliegtuigmaatschappij nooit koffie of thee drinken aan boord. Het water dat voor de heerlijke brouwsels wordt gebruikt, komt namelijk gewoon uit de kraan in het vliegtuig.

Waar komt het water vandaan?

Mocht je alleen water bestellen, dan is dit wel nog veilig. Dat water komt namelijk veilig uit een flesje. Uit de kraan komt echter water dat nog weleens gevaarlijke bacteriën kan bevatten. Zo trof een milieubescherming organisatie in Amerika de E.Coli bacterie aan in Amerikaanse vliegtuigen. De bacterie komt vaak voor in water dat vervuild is met uitwerpselen. Niet echt een fris idee.

Het kraanwater op een vliegtuig is afkomstig van grondwater en wordt via pijplijnen vervoerd naar een centrale verzamelplaats. Dit water wordt vervolgens naar de plaats van bestemming gebracht via vrachtwagens. Door het vervoerproces krijgen steeds meer bacteriën de kans om zich te verspreiden.

In de International journal of environmental research and public health verscheen een onderzoek over de bacteriën die zich verzamelen tijdens het vervoerproces en tijdens vluchten. Vooral de overdracht van water via de pijplijn naar vervoer zorgt ervoor dat de bacteriën zich opstapelen. Ook werd geconstateerd dat het water bij lange vluchten een mindere kwaliteit heeft dan bij korte vluchten.

Denk dus een keer extra na voordat je een lekker warm brouwsel bestelt in het vliegtuig. Zo voorkom je dat je de rest van je vakantie op de wc doorbrengt van narigheid.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.