Onderzoek: vooral jongeren ervaren somberheid door coronacrisis

Nu aan het lezen

Onderzoek: vooral jongeren ervaren somberheid door coronacrisis

Onderzoek: vooral jongeren ervaren somberheid door coronacrisis

De coronacrisis zorgde voor een flinke verandering in ons leven. Alles wat we zo gewend waren om te doen, kon ineens niet meer. Boodschappen doen werd het uitje van de dag (of van de week, als je aan het hamsteren was geslagen). Verplicht thuiswerken, niet meer zomaar even afspreken met je vrienden en je familie niet tot nauwelijks zien: de coronacrisis maakte het leven nou niet bepaald makkelijker.

Uit onderzoek blijkt dat een meerderheid één of meerdere psychische klachten heeft gekregen door de coronacrisis.

Mentale klachten door coronacrisis

Het onderzoek werd gedaan door EenVandaag onder ruim 25.000 leden van het opiniepanel. Een halfjaar nadat de coronacrisis begon, werd de balans opgemaakt. Daaruit blijkt dat maar liefst 60 procent van de ondervraagden aangaven last te hebben van één of meerdere mentale klachten. Dat kunnen lichte klachten zijn, zoals piekeren en prikkelbaar zijn, tot de meer serieuze klachten, zoals depressie en paniekaanvallen.

Interessant is dat vooral jongeren van 18 tot 35 jaar te maken hebben met psychische klachten door de crisis. In deze doelgroep gaf maar liefst 74 procent aan hier last van te hebben. Van de 65-plussers gaf gaf 48 procent aan hier last van te hebben.

Gijs Rademaker van EenVandaag vertelt aan het Parool: “Daarmee zijn de geestelijke sores voor jongeren vele malen groter dan voor ouderen. Dit zijn écht heel grote verschillen.”

Moedeloosheid

De voornaamste reden voor deze moedeloosheid die jongeren van 18 tot 35 jaar ervaren, heeft te maken met onzekerheid over hun huis of baan, extra werkdruk en bijvoorbeeld zorg voor jonge kinderen. Maar ook het weinige contact dat we hebben, speelt hierin een grote rol. Jongeren komen daardoor snel in een sleur terecht en worden moedeloos over het einde van de crisis. Deze factoren zorgen ervoor dat een hoop jongeren mentaal in de knoop komen te zitten.

Het is dan ook niet verbazingwekkend dat hoe langer de crisis duurt, hoe meer jongeren met klachten erbij komen. De meest voorkomende klachten zijn: stress (40 procent), eenzaamheid (38 procent) en aanhoudende vermoeidheid (36 procent). In april lagen deze getallen nog zo’n 10 procent lager.

Gijs Rademaker legt uit: “De coronacrisis geeft stress en maakt jongeren steeds somberder. Misschien hebben we klachten te makkelijk flauw afgedaan, zo van: joh, het is niet erg als je een keer géén feestje hebt. Maar deze zes maanden wegen zwaar voor jongeren. Niet medisch, maar mentaal.”

Minder leuk

Al met al blijkt dat veel jongeren hun leven door de coronacrisis minder leuk vinden. Het ontmoeten van nieuwe mensen op een feestje, ongedwongen naar het terras gaan of spontaan bij iemand op bezoek: het zijn allemaal factoren die niet meer zo normaal zijn als dat ze waren.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.