Hashtag #BoycottMulan is trending: hoe zit dit precies?

Nu aan het lezen

Hashtag #BoycottMulan is trending: hoe zit dit precies?

Hashtag #BoycottMulan is trending: hoe zit dit precies?

De nieuwste Disney-film Mulan is nog maar net uit, en Disney krijgt nu al de volle laag om deze film. Op Twitter is de hashtag #BoycottMulan trending en wordt er opgeroepen om de film dus juist niet te gaan kijken. Wat is precies de reden hierachter? Het heeft alles te maken met de provincie Xinjiang, waar de film deels is opgenomen. Oplettende kijkers ontdekten dat de ‘meerdere overheidsorganisaties in Xinjiang’ werden bedankt in de aftiteling van de film.

Mulan in Xinjiang

De Chinese provincie Xinjiang ligt al langere tijd onder vuur vanwege Oeigoeren die hier zitten opgesloten in concentratiekampen. Naar schatting zitten meer dan een miljoen islamitische Oeigoeren hier gevangen. En juist in déze provincie is de Disneyfilm Mulan opgenomen. Onbegrijpelijk, vinden een hoop kijkers.

Het is niet de eerste keer dat fans hun wenkbrauwen optrekken door de film. De hoofdrolspeelster deed onlangs al een opmerkelijke uitspraak. De actrice, Lui Yifei, sprak namelijk haar steun uit voor het harde politieoptreden in Hongkong. Hier pakken de autoriteiten vreedzame demonstranten namelijk hardhandig aan. Al voordat de film uitkwam, zorgde deze opmerking ervoor dat fans de film wilden boycotten.

Overheidsorganisaties

Aan de BBC legt Chinadeskundige Adrian Zenz uit dat de overheidsorganisaties die in de aftiteling worden bedankt, onder meer verantwoordelijk zijn voor Chinese overheidspropaganda én de concentratiekampen in de regio. Erg chic klinkt het allemaal niet. Op dit moment heeft Disney nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.