Reizen en geld verdienen als digital nomad: deze traveler vertelt je hoe - Vance

Nu aan het lezen

Reizen en geld verdienen als digital nomad: deze traveler vertelt je hoe

Reizen en geld verdienen als digital nomad: deze traveler vertelt je hoe

Voor een groeiend aantal mensen is reizen een manier van leven. Bevrijd van het juk van 9-5 werken op een muffig kantoor, trekken zij met regelmaat erop uit. We spreken de komende weken met reizigers, travelbloggers en journalisten die als moderne nomaden op de mooiste plekken ter wereld neerstrijken. Ze delen hun tips en ervaringen. Jaloersmakend, maar vooral inspirerend.

Wie ben je en wat doe je?
“Mijn naam is Suzanne van Duijn, 28 jaar en ik woon samen in Utrecht. Ik heb mijn eigen online pr en content bureau SuusjeHQ en heb mijn eigen blog, Artikel 2.55, over leuker werk en meer reizen. Dat is precies wat ik zelf ook doe: een hele fijne baan creëeren waardoor ik veel kan reizen en ultiem kan genieten van het leven.”

Wat is by far de meest bijzondere bestemming die je ooit hebt aangedaan?

Mijn ultieme favoriet is Nieuw-Zeeland. Onwerkelijk mooi, bizar ver en supervriendelijke mensen. Je hebt hier tropische stranden, vulkanen, gletsjers, fjorden, bergen, heuvels met schapen, vette steden, alles! Maar ook Alaska, Californie, Australie, Indonesie, Lapland, Kenia, Costa Rica… ik ben op heel veel mooie plekken al geweest. Hoe verder weg en extremer, hoe vetter ik het vind!”

 

Wat is je beste tip voor een reis die vlekkeloos verloopt?
“Niet te moeilijk doen! We hebben alleen luxeproblemen, dus als je dat eens beseft kan je eigenlijk nooit klagen. Go with the flow, dan kan je plan nooit mislukken. Maar tegenwoordig maak ik zelf ook meer een plan. Toch fijn om een beetje voorbereid te zijn, je eigen verwachtingen goed te managen. Ik besef me ook meer en meer dat je toch niet een heel land kan ontdekken in een paar weken, dus ik probeer dat ook niet meer. Slow travel is fijn! Meer genieten van het moment!”

Heb je een app die echt onmisbaar voor je is is op reis?
“Booking en Airbnb gebruik ik veel. Verder kan ik natuurlijk niet zonder mijn mail, want mijn werk gaat altijd door. Nomadlist vind ik een hele fijne site om te checken of een plek digital nomad-proof is!”

Met wie reis je het liefst (alleen, vriend(in), familie, onbekenden)?
“Het liefst met mijn vriend! Ik heb in het verleden ook veel zonder hem gereisd (ook maanden lang), maar inmiddels ga ik liever korter als dat betekent dat hij mee kan. Maar ik reis ook graag met vrienden, alleen of mijn familie. Mijn familie is ook erg reislustig en dat heeft ook veel mooie familiereizen opgeleverd. Al ben ik ook erg blij dat ik ooit een lange soloreis heb gemaakt. Zo leerzaam. Unieke ervaring die me erg heeft gevormd.”

Wat post je allemaal online tijdens een reis, op welke kanalen, en welke gear gebruik je daarvoor?
“Op reis probeer ik dagelijks wel iets te posten op Instagram en wekelijks zeker op FB. Dit is los van mijn ‘gewone’ blogs. Reizen is bovendien ideaal om je social accounts te laten groeien. Ik ben vooral actief op Facebook, Instagram en Twitter en sinds januari post ik ook wekelijks video’s op YouTube. Op mijn blog post ik drie keer per week, grofweg over reizen, ondernemen en balans/geluk. IK gebruik hiervoor mijn smartphone (Samsung S7) en laptop (Asus). Mijn accounts: SuusjeQ, Artikel255. YouTube: TheSuusjeQ.”

Hoe zorg je er voor dat je zo vaak mogelijk op reis kan, hoe combineer je dit met je werk, je budget, je privé-leven?
“Door mijn werk mee te nemen en door te werken kan ik eigenlijk altijd op reis. Ik hoef geen vrij te vragen en mijn inkomen loopt door. Als ik mijn huis niet onderverhuur heb ik echter wel dubbele lasten, dus dat wordt wel een dure grap. Mijn vriend werkt ook gewoon in loondienst, dus in de praktijk ben ik dus niet altijd op reis. En dat hoeft ook niet. De vrijheid hebben om in principe weg te gaan wanneer ik wil is mij al heel veel waard.

Qua budget: maak het niet te bont op reis. Ik zie het digital nomad-bestaan echt als lifestyle. Ik zet mijn leven voort op een andere plek. Dus geen drie keer per dag uiteten als ik zes weken woon en werk en reis in Costa Rica bijvoorbeeld. As je je huis onderverhuurt en naar Zuidoost-Azie gaat is het trouwens goedkoper dan thuisblijven.”

Welke plek staat op dit moment bovenaan de bucketlist?
“Ik wil heel graag naar Japan, Utah en Zuidelijk Afrika. Maar dat is allemaal iets minder digital nomad-proof… Ik zou graag eens een paar maanden in Thailand en Bali zitten met mijn laptop. Waarom niet? Ik ben er allebei al drie keer geweest en voel me er helemaal op mijn plek. Sowieso in Zuidoost-Azie (al 9x geweest totaal). Lekker weer, lekker eten, vriendelijke mensen, goed weer, wat wil je nog meer? Maar ik heb een lange bucketlist die blijft groeien. Ik wil ook graag naar Canada, Peru, Hawaii, Bora Bora, Oost-Australie, Filipijnen, Sri Lanka, Myanmar, IJsland, etc. etc…”

Heb je nog een leuke travel-boekentip? Of een traveltip in het algemeen?
“Ik heb laatst het boek van Chantal Heutink gelezen: Op hoge hakken in Afrika. Dat is een heerlijk verhaal over reizen, ondernemen én iets goeds doen in de wereld. Ik vind het belangrijk om tijdens een reis niet helemaal in je bubbel te zitten. Je bent toch in iemands land. Toon een beetje interesse en leer het land écht kennen, niet alleen je hotel/resort. En tijdens langere reizen kan dat het beste. Daar gebeuren meer spontane dingen en kan je meer aarden. Ik ga het liefst minimaal een paar weken ergens heen. Luxe he?”

Meld je aan voor de nieuwsbrief.