De mooiste kantoren van Nederland: Facebook - Vance

Nu aan het lezen

De mooiste kantoren van Nederland: Facebook

De mooiste kantoren van Nederland: Facebook

Helpt een mooie omgeving bij het bedenken van creatieve ideeën? Zorgt een lekkere en gezellige lunch voor extra motivatie en hoe is het om elke dag te werken in een gebouw dat soms lijkt op een museum of speeltuin in plaats van een kantoor? Om de proef op de som te nemen gingen wij een kijkje nemen in de mooiste kantoren van Nederland. We geven je elke week een inkijkje in deze kantoren zodat je weet hoe het voelt om er te werken. Deze week waren we te gast bij de grootste sociaal netwerksite: Facebook. 

Helaas waren we niet uitgenodigd in het hoofdkantoor van Facebook in Menlo Park, Californië. Het nieuwe kantoor van Facebook Benelux in Amsterdam, waar ze sinds vorige week naar verhuisd zijn, is echter een mini-versie van het hoofdkantoor in Amerika verzekert onze gastvrouw, Tineke Meijerman, ons. “Zo heb je hier net als in Menlo Park een typisch ‘Facebook gevoel’ als je binnenkomt. Ik vind ons kantoor heel open, gezellig en knus.”

Facebook-office-wall
Foto: Justin Livesey

We kunnen haar geen ongelijk geven, want wanneer we het kantoor binnenkomen zien we dat het inderdaad gezellig, open én sociaal is. Het eerste wat we zien is namelijk een grote levensechte Facebook wall waar je kan delen hoe je je vandaag voelt. Het lijkt wel alsof we binnen in de sociale-mediasite gestapt zijn.

Typisch Nederlands

Facebook is dan wel een multinational bedrijf met kantoren overal ter wereld, als je het bedrijf niet zou kennen zou je denken dat je in een overheidsgebouw bent binnengewandeld. Overal staan, liggen en hangen verwijzingen naar Nederland.

Facebook-logo-office-amsterdam
Foto: Justin Livesey
Facebook-office-chill-space
Foto: Justin Livesey

“We vinden het belangrijk om te tonen dat hier wel degelijk Nederlanders werken en het ook echt een Nederlands kantoor is. We mogen dan wel vaak collega’s over de vloer hebben van overal ter wereld, de Nederlandse cultuur is iets waar we fier op zijn en dat ook willen tonen.” verklaart Tineke.

Het Oranje-hoekje is bijvoorbeeld samen met haar bureau met prachtig uitzicht één van Tineke’s favoriete plekken in het kantoor. “Het is gewoon echt een gezellig hoekje om even informeel bij te praten of te vergaderen. Wanneer je hier zit te praten weten de collega’s dat ze mogen mee kletsen of iets kunnen vragen.”

Facebook-office-rietveld-stoel
Foto: Justin Livesey

In een ander hoekje waar Tineke gek op is staan twee stoelen, geïnspireerd op Rietveld en een doos met Lego. “Iedereen hier houdt van Lego, het is een beetje een deel van de bedrijfscultuur geworden. Iets wat dan eerder atypisch Nederlands is, is de lunch. Bij Facebook eten ze namelijk niet traditiegetrouw boterhammen met (pinda)kaas, maar wordt de lunch elke dag bezorgd. “Zo heb je soms collega’s die een gezond slaatje eten, of anderen die zich lekker laten gaan met een hamburger.”

Facebook-office-lunchruimte
Foto: Justin Livesey

Medewerkers verwennen

“Er wordt hier echt heel goed voor ons gezorgd.” zegt Tineke terwijl wij jaloers worden op de dagelijkse lunch. “Naast het eten, zitten we in een prachtig gebouw met een mooi uitzicht op de IJhaven en vieren we ook steeds elkaars Faceversary. Dat is wanneer iemand een jaar, of langer in dienst is. Bij 1 jaar krijg je een leuke balon, bij 5 jaar een maand vakantie. Zo blijven we allemaal gemotiveerd en loyaal.”

Facebook-office-faceversary
Foto: Justin Livesey

Verder is er tijdens het werk ook ruimte voor ontspanning. Zo kunnen de werknemers namelijk steeds even relaxen in de massagestoel, of een potje pingpong spelen als de planning dat toelaat.

Facebook-office-massagestoel
Foto: Justin Livesey
JSL_7984
Foto: Justin Livesey

Typisch Facebook

Iets wat misschien niet veel mensen weten is dat Mark Zuckerberg een grote fan is van kunst en dan vooral in de vorm van streetart en graffiti. Zo wilde hij absoluut een graffitikunstwerk in zijn allereerste kantoor, ook al kon hij het toen nog niet betalen. “Mark Zuckerberg kon alleen maar aandelen in zijn startup aanbieden aan de kunstenaar. Hij aanvaarde Zuckerberg’s aanbod en is nu multimiljonair.” Vertelt Tineke ons terwijl we voor een werk van de Rotterdamse kunstenaar Joris Kuipers staan.

Facebook-office-kunstwerk
Foto: Justin Livesey

“Naast de kunst die je in elk Facebook kantoor zal zien hangen, zul je ook in elk Facebook kantoor ter wereld inspirerende posters tegenkomen.” Deze posters zijn allemaal gemaakt door Facebook zelf in wat ze het Analog Research Lab noemen.

Facebook-office-vergaderruimte-posters
Foto: Justin Livesey

Facebook zou Facebook uiteraard niet zijn als je niet wordt aangezet om iets te delen. Daarvoor hebben ze zelf een speciale Instagram-wall laten plaatsen vlak naast de bar met DJ booth waar iedereen samenkomt voor de wekelijkse VriMiBo. Als je plaats neemt op de fiets, wordt er via een apparaat aan het plafond wind door je haren geblazen. Je hebt in no-time de perfecte Holland-foto genomen!

Facebook-office-instagram-fiets-bar
Foto: Justin Livesey
JSL_7993
Foto: Justin Livesey

Ook ik kon me niet inhouden om een Instagram-foto te delen toen ik in het Facebook kantoor was. Niet op de fiets, maar wel bij een grote like-knop die in de lunchruimte stond, met erbij een briefje “Do not push”.

Facebook-office-like-button
Foto: Justin Livesey

The hardest thing I had to do today was not to push that button at #facebookBenelux headquarter! 😅

Een foto die is geplaatst door Arnout Kestemont (@itsarnout) op

Meld je aan voor de nieuwsbrief.