10 Reistips van travelblogger Jessica Lokker - Vance

Nu aan het lezen

10 Reistips van travelblogger Jessica Lokker

bty

10 Reistips van travelblogger Jessica Lokker

Voor een groeiend aantal mensen is reizen een manier van leven. Bevrijd van het juk van 9-5 werken op een muffig kantoor, trekken zij met regelmaat erop uit. We spreken de komende weken met reizigers, travelbloggers en journalisten die als moderne nomaden op de mooiste plekken ter wereld neerstrijken. Ze delen hun tips en ervaringen. Jaloersmakend, maar vooral inspirerend.

Wie ben je en wat doe je?

“Mijn naam is Jessica Lokker (25), opgegroeid in Brabant maar ik heb me eigenlijk altijd een wereldburger gevoeld. Ik ben afgestudeerd als multimediaal journalist en werk inmiddels zo’n 2,5 jaar als freelance content creator, oftewel: ik maak verhalen met woorden en beelden, voornamelijk voor de reiswereld. Daarnaast onderhoud ik mijn eigen reisblog Corners of the World, waar ik nog veel meer reisverhalen en –informatie deel.”

Gitaarspelen in Cuba

Wat is de meest bijzondere bestemming die je ooit hebt aangedaan?

“Oef, dat is lastig kiezen! Ik was erg onder de indruk van Colombia. Het Zuid-Amerikaanse land heeft alles wat betreft natuur: van prachtige gebergtes en het ongerepte regenwoud tot kleurrijke steden en adembenemende zandstranden. Hoewel ik er 2 maanden heb doorgebracht zijn er nog zó veel plekken die ik wil ontdekken. En bijna nergens heb ik zo veel oprechtheid bij de lokale bevolking ervaren als in Colombia. De mensen zijn – ondanks hun geschiedenis – zeer positief en erg dankbaar dat mensen eindelijk naar hun land durven te komen.”

Wat is je beste tip voor een reis die vlekkeloos verloopt?

“Een goede voorbereiding is het halve werk. Ik reis vrij impulsief, dus ik bepaal ter plekke vaak pas waar ik naartoe ga. Toch vind ik het erg fijn om van tevoren al wat leuke plekken te hebben uitgezocht en een globale route vast te leggen. Daarnaast is het altijd verstandig om uit te zoeken welke regio’s of welke delen in de stad je zeker moet vermijden, met name in ontwikkelingslanden.”

Heb je een app die echt onmisbaar voor je is op reis?

“Ik vind de reisgidsen van de Triposo-app een echte aanrader. Per land – en soms zelfs per stad – kun je een reisgids downloaden die je vervolgens offline kunt gebruiken. Er staan niet alleen veel bezienswaardigheden in, maar ook restaurants en accommodaties. Bovendien vind je ook veel informatie over zaken zoals de cultuur en het openbaar vervoer in deze reisgidsen. De plattegronden kun je overigens ook offline gebruiken, in combinatie met de GPS: ideaal als je verdwaald bent of op zoek bent naar een specifieke plek.

“Daarnaast gebruik ik regelmatig Shazam, omdat je op reis vaak leuke muziek hoort maar niet altijd aan iemand kan vragen hoe het nummer of de artiest heet.”

Welke plek staat op dit moment bovenaan de bucket list?

Hawaii staat al zo lang ik me kan herinneren bovenaan mijn bucket list. Ergens heb ik het gevoel dat ik nog niet snel naar de eilanden zal vertrekken, omdat ik dan mijn ‘kinderwens’ ga vervullen. Andere plekken waar ik erg graag naartoe wil gaan de komende jaren zijn het Amazonegebied, Sri Lanka, Marokko, Jordanië en Lapland. Tot slot vind ik het erg fijn om naar landen terug te gaan. Zo wil ik graag binnenkor terug naar Colombia en Suriname en ook Spanje wordt jaarlijks minimaal 1 keer bezocht.

Met wie reis je het liefst?

“Ik ben erg op mijn vrijheid gesteld, dus ik reis het liefst alleen. Omdat ik mijn werk met het reizen combineer, reis ik bovendien op een andere manier dan veel andere reizigers. Op plekken waar mensen slechts 3 dagen blijven blijf ik gemakkelijk een week. Ik moet immers ook werkdagen inplannen, dus ik reis het liefst zo langzaam mogelijk. Je moet je namelijk ook iedere keer weer aanpassen aan de nieuwe bestemming. Waar zit de supermarkt, waar zitten de stopcontacten, welke mensen heb ik deze keer om me heen? Daarom ben ik liever niet afhankelijk van mede-reizigers.

Maar ik ga ook ontzettend graag met mijn zusje op pad. Omdat zij ook van fotografie houdt kunnen we dat op reis samen doen. En daarnaast vind ik een paar dagen op pad met vrienden of mijn moeder ook hartstikke gezellig!”

Wat post je allemaal online tijdens een reis en welke gear gebruik je daarvoor?

“Mijn werktas weegt vaak zwaarder dan mijn backpack haha. Naast mijn laptop, heb ik voor mijn foto’s en video’s enkele camera’s mee: een Sony A7 systeemcamera voor de foto’s waarvoor je zelf alle instellingen wilt bepalen.

Voor actie- en onderwaterfoto’s gebruik ik inmiddels mijn GoPro Hero 5 Black. Daarnaast heb ik een Sony WX500 compactcamera bij me, die ik overal mee naartoe kan nemen dankzij het broekzakformaat. Tot slot heb ik 2 statieven bij me zodat ik ook foto’s van mezelf op reis of foto’s met een langere sluitertijd kan maken. En tot slot neem ik altijd extra batterijen en SD-kaarten mee, die kun je nooit genoeg hebben.

Regelmatig komen er updates op mijn social media kanalen Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast plaats ik vaak een blog op de website van Corners of the World. Ik vind het bovendien erg leuk om ‘live’ mensen mee te nemen via Instagram Stories. En tot slot ben ik weer begonnen met het maken van video’s, die ik plaats op mijn YouTube-kanaal.”

Hoe zorg je ervoor dat je zo vaak mogelijk op reis kunt?

“Omdat mijn werk grotendeels locatie-onafhankelijk is kan ik mijn laptop openklappen waar ik maar wil, mits er redelijk internet is natuurlijk. Dit is natuurlijk de ideale manier om zo veel mogelijk tijd in het buitenland door te brengen, maar ik begrijp ook goed dat dit niet met ieder beroep mogelijk is.

Voordat ik als digital nomad begon, ging ik ook al veel op reis. Het is dus zeker mogelijk om een vaste baan te hebben en alsnog veel te reizen. Dit kan bijvoorbeeld met vrijwilligerswerk. Zelf heb ik dit onder meer in Indonesië en Costa Rica gedaan. Meestal ben je alleen geld kwijt aan accommodatie en eten. Daarnaast zijn er ook veel restaurants en accommodaties die extra hulp kunnen gebruiken en daar vrijwilligers voor zoeken, bijvoorbeeld via Workaway.info. Vaak worden kosten voor bijvoorbeeld eten en uitjes dan ook voor je betaald.

En qua geld, is het altijd mogelijk om te reizen?

“Absoluut. Vraag jezelf af: waar geef ik mijn geld momenteel aan uit? Sommige mensen geven wekelijks €50 euro uit aan stappen of kleding, ik reken al dat uitgegeven geld automatisch om naar vliegtickets. Je moet dus prioriteiten stellen als het aankomt op sparen voor een reis.”

Tot slot een tip voor mensen die in loondienst werken: probeer zo veel mogelijk te combineren met de vrije dagen die je sowieso al hebt. Een feestdag op donderdag? Neem de vrijdag vrij en je kunt 4 dagen op pad naar een leuke stad in Europa!

Heb je nog een leuke travel-boekentip? Of een traveltip in het algemeen?

Reis! van Sarah Kee vind ik onwijs leuk geschreven. De mensen die naar dezelfde bestemmingen zijn geweest zullen veel aspecten die zij beschrijft herkennen. Daarnaast vind ik het een erg goed boek voor iedereen die twijfelt om een keer alleen op reis te gaan. Sarah beschrijft dit op een erg leuke én eerlijke manier – want reizen is niet altijd zo fantastisch als het lijkt en er zijn zeker tegenslagen waar je mee te maken krijgt. Een andere aanrader die soortgelijke boeken schrijft is Iris Hannema, bekend van het boek Miss Yellow Hair, Hello!

Meld je aan voor de nieuwsbrief.