Tech Thursday: Hoe maak ik zelf een website zonder te programmeren?

Nu aan het lezen

Hoe maak ik zelf een website zonder te programmeren?

Hoe maak ik zelf een website zonder te programmeren?

Ben je het spoor bijster over je privacy-instellingen? Leiden je apps je teveel af en grijp je keer op keer naar hetzelfde wachtwoord? Fear no more en drop je vraag bij tech-expert Eveline Meijer. Succes gegarandeerd.

Een eigen website hebben is tegenwoordig meer de standaard dan een uitzondering. Misschien wil je wel een blog, een webshop of een portfolio om te laten zien wat jij allemaal kunt. Of misschien maak je wel een website met foto’s en verslagen van je wereldreis.

Ontzettend tof allemaal, maar hoe maak je nu eigenlijk een mooie website? Daar zijn tegenwoordig meerdere opties voor. Je kunt bijvoorbeeld leren programmeren en je hele website vanaf niets opbouwen en publiceren. Maar lang niet iedereen heeft daar interesse in of de tijd voor.

Gelukkig zijn er inmiddels ook allerlei websites waar je zelf een website kunt maken, zonder ook maar een regel code te hoeven schrijven. De meest bekende is natuurlijk WordPress, waar je kunt kiezen uit duizenden thema’s die je vaak ook nog zelf aan kunt passen. Maar er zijn nog een aantal opties die mogelijk interessant zijn voor jouw website.

Carrd

Carrd is een dienst die goed werkt als je een website wilt maken die uit één pagina bestaat. Op die ene pagina – die je zo lang kunt maken als je wilt – staat allerlei informatie. Denk aan een biografie over jezelf, wat voorbeelden van je werk en manieren om contact met je op te nemen.

De dienst werkt eenvoudig. Allereerst kies je een startpunt om mee te beginnen. Dit is een thema die je kunt kiezen en vervolgens aan kunt passen. En er zijn behoorlijk wat keuzes, dus er zit vast iets bij dat aansluit bij jouw smaak. Een aantal thema’s behoren echter wel tot het Pro-account, waar je voor moet betalen. Dus houdt daar rekening mee.

Carrd website bouwen tech thursday

Als je een thema gekozen hebt, kun je je website aan gaan passen. Carrd geeft je daar een simpele balk met knoppen voor, waarmee je alle acties uit kunt voeren. Denk aan het toevoegen van nieuwe elementen, die je door te klikken en te slepen op de juiste plek neerzet. Ook kun je animaties toevoegen, evenals galerijen en video’s.

Als je eenmaal klaar bent, kun je je website gaan publiceren. Daarbij heb je twee keuzes voor de URL waar de website onder terecht komt. Je kunt een ‘kieseendomeinnaam.carrd.co’ URL aanmaken, maar als je een pro-account hebt kun je hem ook onder je eigen URL publiceren.

Wix

Wix is een hele bekende speler op dit gebied. Met deze dienst kun je bijvoorbeeld ook logo’s en webshops maken. Maar een gewone website is ook één van de opties die Wix aanbiedt. Bij Wix heb je twee opties om te beginnen met je website: beantwoordt een paar vragen en laat de dienst er eentje voor je maken, of kies een thema en pas die naar je eigen wensen aan.

De optie om de website door Wix te laten maken is erg interessant. Geef je bijvoorbeeld aan dat je een blog wilt maken, dan krijg je diverse keuzes over wat voor soort blog dat dan is. Ook geef je hem een naam en kun je een logo toevoegen. Daarna kies je een stijl die bij je past – bijvoorbeeld minimalistisch of indie – en je krijgt drie keuzes uit ontwerpen, die je vervolgens nog aan kunt passen.

Wix website bouwen

De uitgekozen website kun je tot in detail aanpassen. Je kunt dus alle kleuren nog wijzigen, en het is mogelijk om onderdelen toe te voegen of te verwijderen. Verder zijn er apps die je toe kunt voegen, om meer functies op je website te plaatsen. Ook kun je je eigen URL aan de website koppelen, mocht je dat willen. En als je klaar bent, publiceer je het geheel.

Weebly

Ook in Weebly kun je eenvoudig zelf een website bouwen. Hier heb je ook de optie om een video toe te voegen als achtergrond, en kun je – als je wilt – toch nog gaan programmeren met CSS of JavaScript om je website nog verder naar je smaak aan te passen. Maar als je dat niet wilt, kun je gewoon met klikken en slepen je website bouwen.

Weebly geeft je na het maken van een account direct een keuze: wil je alleen een website, of moet er ook een webshop bij komen? Ga je alleen voor de website, dan kun je direct een thema gaan kiezen. Ieder thema is natuurlijk aan te passen naar je eigen smaak en doeleinden.

Weebly website bouwen

Interessant is dat er allerlei functies zijn die je toe kunt voegen, die passen bij een bepaald soort websites. Voor blogs zijn er bijvoorbeeld archieven, maar je kunt ook een formulier aanmaken waarin mensen aangeven of ze bij een bepaald evenement aanwezig zijn. Verder kun je audio, slideshows, video’s en nog veel meer toevoegen. Er zijn zelfs apps die je toe kunt voegen, ieder met een eigen doel. Denk aan een FAQ en een prijslijst.

Als je klaar bent, kun je je website publiceren. Hier heb je echter wel een eigen URL voor nodig. Die kun je via Weebly aanvragen, maar dat kan natuurlijk ook via andere diensten. Een andere optie is om een URL te kiezen die eindigt op .weebly.com. Deze optie krijg je gratis bij de website.

Heb jij ook een tech-gerelateerde vraag? Stuur hem naar [email protected] of via Twitter naar @_eefj. Misschien wordt jouw vraag volgende week wel beantwoord.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.