De Klas Kiest met Jesse Klaver (GroenLinks) stelt scholieren gerust

Nu aan het lezen

De Klas Kiest met Jesse Klaver (GroenLinks) stelt studenten gerust: ‘Ook ik vind lenen doodeng’

De Klas Kiest met Jesse Klaver (GroenLinks) stelt studenten gerust: ‘Ook ik vind lenen doodeng’

Met zo’n drie weken tot de landelijke verkiezingen, kwam de fikse griep (‘een maag-/darmvirus’) van fractievoorzitter Jesse Klaver (GroenLinks) op een wel heel ongelegen moment. Zijn verschijning in de tweede aflevering van RTL’s De Klas Kiest moest hij skippen. Vandaag is hij in de herhaling bij een klas op het ROC Mondriaan die elke week andere lijsttrekker ondervraagt. De leerlingen maken deel uit van de 850.000 jongeren die dit jaar voor het eerst naar de stembus gaan.

Deze week bleek dat de school met een rijdende stembus op het schoolplein een officiële stemplek zal zijn op 15 maart. Zodat leerlingen in hun lunchpauze kunnen stemmen en worden gestimuleerd hun stem te gebruiken. In totaal zijn er in Nederland zo’n 40 stemlokalen op Nederlandse scholen waaronder MBO’s, HBO’s en universiteiten.

Goed geïnformeerd

Voor Jesse Klaver is daarmee al één van zijn politieke doelen behaald. Politiek bewustzijn is zo belangrijk, vindt hij. Maar: daar moet het onderwijs dan ook meer aandacht aan besteden, meent de klas. Omdat elke vraag van een leerling kan rekenen op een pluim van Klaver (‘goede vraag!’), denkt hij dat ze dat al zijn. Jullie lijken goed geïnformeerd, zegt de fractievoorzitter. “Nou, pas sinds een week hoor”, nuanceert een student.

Wat ze in ieder geval weten, is dat een politicus weinig voorstelt als hij zijn eigen idealen niet nastreeft. Practice what you preach, enorm gevoelig onder met name jongeren. Hoe Klaver duurzaamheid persoonlijk aanpakt? Door zijn zolder te verbouwen en te isoleren bijvoorbeeld, en af te toppen met zonnepanelen. Jesse Klaver: “Een helse klus, maar het is gelukt.” Maar hoe zit het met je auto, vervolgt de klas, is die elektrisch? Klaver moet schuld bekennen. “Ook ik ben niet perfect.”

Vaste baan en een studieschuld

Verder komen in deze aflevering de vele zorgen waar de jongeren mee zitten aan bod. Komen zij ooit aan een vaste baan? En zorgt de verlammende angst voor een studieschuld ervoor dat ze niet doorstuderen? Jesse Klaver probeert ze gerust te stellen. “GroenLinks vindt dat onderwijs toegankelijk moet zijn. En het feit dat de basisbeurs wegvalt, zorgt er niet voor dat dit niet zou kunnen.”

Hoe weet je dat je genoeg gaat verdienen, is de vraag die jullie bedoelen, vat Klaver samen. “Luister: ik vind leningen ook doodeng. Net zoals mijn hypotheek. Je weet nooit hoe je er een paar jaar later bijzit. Maar: in het geval van het terugbetalen van de studielening geldt: als je minder dan het minimumloon verdient of geen baan hebt, hoef je je schuld niet terug te betalen. Doorgaans heb je er 30 jaar voor. Het voordeel is dat je jaarlijks 1 procent van je inkomen kwijt bent aan je studieschuld. En bedenk: In de huidige situatie moet je ook al (bij)lenen.”

Waar de studenten verder nieuwsgierig naar zijn, is de eventuele samenwerking met Geert Wilders (PVV). Dat is een uitgesloten optie, meent Klaver. “Als je een partij bent die stelselmatig mensen uitsluit vanwege kleur en geloof, verraad je daarmee Nederland. We spreken mensen hier aan op hun gedrag. Overtreed je de regels, dan ben je het bokje. Desnoods kom ik je zelf opzoeken.”

In tegenstelling tot andere politici maakt Jesse Klaver weinig beloftes. Ook niet als het aankomt op een verlaging van het college- en instellingsgeld voor studenten. “Ik doe geen belofte maar ik zet daarop in. Bij het MBO komt dat neer op een daling van een kwart, van 1100 naar 800 euro. Dat is wel zo eerlijk.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.