Nu aan het lezen
Een hoop jongeren zijn het afgelopen jaar slachtoffer geworden van digitale criminaliteit. In totaal werden maar liefst 1,2 miljoen mensen de dupe, een kleine 9 procent van alle internetgebruikers in Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de politie.
Aan het onderzoek deden 38.000 mensen mee. Daaruit bleek ook dat de meeste internetgebruikers te maken krijgen met fraude bij online aankopen. Op de tweede plaats komt hacken naar voren en daarna staat ‘interpersoonlijk incident, niet seksueel’, ‘identiteitsfraude zonder financiële schade’ en ‘interpersoonlijk incident, seksueel’.
Opmerkelijk is dat vooral jongeren slachtoffer zijn van internet criminaliteit. In de leeftijd van 12 tot 25 jaar is maar liefst 12 procent wel eens slachtoffer geworden. Bij de groep 65-plussers is dat slechts 4 procent.
Uit het onderzoek blijkt ook dat zowel mannen als vrouwen slachtoffer zijn van digitale criminaliteit. Wel blijkt dat mannen vaker te maken hebben met fraude bij online aankopen. Vrouwen krijgen eerder te maken met stalking, laster en bedreiging, wat valt onder ‘interpersoonlijk incident’.
De personen die slachtoffer zijn geworden van digitale criminaliteit, doen zelden aangiften. Het wordt eerder gedaan wanneer er financiële schade is opgelopen. Mensen die te maken hebben met laster, bedreigingen of stalking doen het bijna nooit. De reden hiervoor is dat het niet helpt of niet belangrijk genoeg is.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.