Acht jaar Obama door de lens van Pete Souza - Vance

Nu aan het lezen

Acht jaar Obama door de lens van Pete Souza

Jan. 1, 2012

Acht jaar Obama door de lens van Pete Souza

Obama vertrekt bijna uit het Witte Huis, vannacht houdt hij zijn afscheidsspeech. Dit betekent ook dat zijn officiële Witte Huis-fotograaf Pete Souza de laatste foto’s van de president zal maken.

Souza schat dat hij de afgelopen 8 jaar ongeveer 2 miljoen foto’s heeft gemaakt van Obama, waarvan hij ieder jaar een selectie heeft gemaakt in de vorm van een fotoboek. Zelf schrijft hij dat hij die foto’s subjectief en persoonlijk gekozen heeft. Natuurlijk zitten er historische momenten tussen, maar hij zocht vooral naar behind-the-scenes momenten om een persoonlijker en intiemer perspectief te geven aan de buitenwereld.

Ik bekeek alle Year in Photos album’s van Souza en selecteerde 44 foto’s van de 44ste president van Amerika. De foto’s heb ik, net zoals Pete Souza dat graag deed, geselecteerd op een soort van intimiteit. Het zijn vooral foto’s van situaties waarin ik mezelf zou kunnen voorstellen. Natuurlijk zitten er ook iconische momenten tussen, maar het zijn vooral backstage foto’s van het leven van Barack als President.

1.  Onderweg naar een bal via de vracht lift was het vrij koud, dus gaf Obama zijn jasje aan zijn vrouw.

Obama foto 1
Jan. 20, 2009

2. Obama en Governeur Jim Douglas zetten samen de banken terug op hun plek na een pers foto evenement. Het is eigenlijk niet de bedoeling dat de president zwaar tilwerk verricht, maar Obama deed het toch zelf.

Obama foto 2
Feb. 2, 2009

3.  Diep in gedachte tijdens een klimaatveranderingsmeeting.

Foto 3 obama
Oct. 14, 2009

4. Op de laatste werkdag van één van Obama’s medewerkers, nam de medewerker zijn kinderen mee om gedag te zeggen tegen de president. Eén van de zoontjes van de medewerker vertelde Obama dat hij net zijn haar had laten knippen zoals hem en vroeg of hij mocht voelen aan Obama’s haar om te kijken of het hetzelfde aanvoelde.

Foto obama 5
May 8, 2009

5. Tijdens een potje basketbal wil hij de rebound pakken. Zijn tegenstanders staan er vaak van te kijken hoe competitief en gedreven hij is.

Foto 5 obama
Oct. 8, 2009

6.  Net voordat hij naar een meeting wordt geroepen, staat Obama te kijken naar het uitzicht over de Jefferson Memorial en het Washington Monument.

Foto 1 2010
Jan. 6, 2010

7. Voor de tweede keer in een paar dagen viel er dat jaar veel sneeuw. Pete Souza bleef een zaterdag op zijn werk om te kijken of Obama met zijn kinderen in de sneeuw zou gaan spelen. Deze foto is genomen in de Rose Garden.

Foto 7 obama
Feb. 6, 2010

8. Tijdens een foto sessie was er een wise-guy die Obama even prankte.

Foto 8 obama
April 28, 2010

9. Tijdens Memorial Day in Chicago begon het hevig te onweren. Een secret service agent vertelde Obama dat het te gevaarlijk was om nog te speechen. Obama nam op dat moment de tijd om iedereen te vertellen dat hij niet kon speechen, bood hiervoor zijn excuses aan en zei dat iedereen veilig naar huis moest gaan.

Foto 9 Obama
May 31, 2010

10. Op 9/11 2010 schudde Obama de handen van nabestaanden van slachtoffers uit respect. Hier houdt hij het handje vast van een kindje.

Foto 10 Obama
Sept. 11, 2010

11. Voor een basketbalwedstrijd van het team van Sasha Obama konden de twee gebruikelijke coaches niet aanwezig zijn. President Obama en zijn assistent vielen hier in als coaches.

Foto 11 obama
Feb. 5, 2011

12.  Op de bovenste foto zie je Obama een waterpistool gevecht houden met zijn jarige dochtertje Sasha. Opmerkelijk was dat op exact dezelfde dag een andere fotograaf van het Witte Huis de vicepresident fotografeerde op een zelfde wijze.

Foto 12 obama
June 11, 2011

13.  Dakota Meyer zou een Medal of Honor ontvangen van Obama. Zijn wens was om ooit een biertje te kunnen drinken met de president en tijdens deze foto werd Dakota’s wens werkelijkheid.

Foto 13 obama
Sept. 14, 2011

14. De zee van baretten die ontstond na een aankondiging van het einde van de oorlog met Irak.

Foto 14 obama
Dec. 14, 2011

15.  Obama en zijn hond Bo rijden naar de Pet Smart waar Obama wat kerstcadeaus kocht voor Bo. Later reed hij door naar de Best Buy om kerstcadeaus te kopen voor zijn dochters.

Foto 15 obama
Dec. 21, 2011

16. Zelfs de president heeft wel eens vakantie nodig. Dit is een foto van zijn nieuwjaarsduik in zijn geboorteplaats Hawaii. Hier was hij met zijn familie op kerstvakantie.

Foto 16 obama
Jan. 1, 2012

17. Pete Souza fotografeerde de president vaak tijdens zijn telefoongesprekken. Dit is een ochtend in de wintertijd met perfect laag licht. Obama praatte hier met Brits Minister-president David Cameron.

Foto 17 Obama
Feb. 13, 2012

18. Deze foto is backstage genomen tijdens de voorbereidingen van ‘Late Night with Jimmy Fallon’.

April 24, 2012

19. Deze foto is genomen tijdens een G8-conferentie. De Europese leiders en Obama lasten een pauze in om de Champions League penalty finale tussen Bayern-Munchen en Chelsea te kijken.

May 19, 2012

20. Obama krijgt hier het hele verhaal te horen over de schietpartij in de Sandy Hook Basisschool in Newton. Hij vertelde later dat dit zijn slechtste dag presidentschap was.

photo 20 obama
Dec. 14, 2012

21. Om te demonstreren aan het kindje in de foto hoe hoog het plafond was, gooide Obama een basketbal naar het plafond.

Foto 21 obama
Feb. 22, 2013

22. Net voordat Obama iets ging vertellen in de White House Briefing Room, zag hij dat de foto’s in het pers kantoor scheef hingen.

Foto 22 obama
April 19, 2013

23. Hier werd Souza gevraagd door Obama om een foto te maken met een jongetje dat in slaap gevallen was tijdens de Vaderdag-ijsjesviering in de State Dining Room van het Witte Huis.

Foto 23 obama
June 14, 2013

24. Ook Obama moest even zijn dancemoves laten zien terwijl hij wachtte tot zijn dochter Sasha weer het podium op mocht om te dansen.

Foto 24 Obama
June 16, 2013

25. Eén van Obama’s vervoersmiddelen is de Marine One. De Marine One is een helikopter en dit is het beeld dat je ziet als je landt in de tuin van het Witte Huis.

Foto 25 obama
July 25, 2013

26. Ik vond dat bij deze foto de originele beschrijving erbij moest: “The President talks with some of his national security advisors before a phone call with Russian President Vladimir Putin about the situation in Ukraine. I’m sure there will be people quick to comment about his wearing casual clothes and having his feet on his coffee table. Let’s keep perspective in mind: it was a Saturday, and a President is the President whether he’s wearing a suit on a weekday or casual clothes on a weekend. And a President, any President, isn’t disrespecting the office if he puts his feet on a table or a desk; he’s just being relaxed.” – Pete Souza

Foto 26 obama
March 1, 2014

27. Zelfs de president vindt vliegen irritant.

Foto 27 obama
May 6, 2014

28. De vrouw waarmee Obama praat heet Rebekah Erler. Rebekah schreef de president een brief over de economische problemen die het opvoeden van een familie met zich mee brengt. Toen Obama in Minneapolis moest zijn, nodigde hij haar uit om te lunchen en ze mocht hem later zelfs aankondingen voor zijn speech over de economie.

Foto 28 obama
June 26, 2014

29. Dit winkeltje genaamd ‘Cool Vintage Watches’ in Parkville, Missouri, vond Obama zo geweldig dat hij er wel eeuwen kon rondkijken. Obama vertelde Souza later dat ze gewoon “A lot of cool stuff” hadden.

Foto 29 obama
July 30, 2014

30. Obama was hier op zoek naar cadeaus van lokale verkopers voor zijn familie in een hotel in Naypytaw, Burma. Hij vond een paar oorbellen voor zijn dochter Malia en vroeg aan een hotel medewerkster of hij ze bij haar oor mocht houden zodat die kon zien hoe ze stonden.

Foto 30 obama
Nov. 13, 2014

31. Dit was net voor het begin van de G20 Welcome to Country Ceremony in Brisbane, Australië. Iedereen wil toch een keer een koala vasthouden?

Foto 31 Obama
Nov. 15, 2014

32. “For Presidential trips, I usually have another White House photographer accompany me so he or she can preset with the press and obtain angles that I can’t, as I usually stay close to the President. Lawrence Jackson made this iconic image from the camera truck as the First Family joined others in beginning the walk across the Edmund Pettus Bridge.” – Pete Souza

Foto 32 obama
March 7, 2015
Deze foto is gemaakt door een andere Witte Huis-fotograaf Lawrence Jackson

33. Dit is gewoon zo’n foto die je niet kunt negeren. Een foto waar je als fotograaf van droomt. “Read my Behind The Lens account of this photograph.” – Pete Souza

Foto 33 obama
April 9, 2015

34. Obama houdt de paraplu vast voor zijn assistenten na een lange reis met de Marine One.

Foto 34 obama
May 18, 2015

35. De president stond erop dat Ben Rhodes, de Deputy National Security Advisor, zijn dochter Ella kwam laten zien. Terwijl Ella over de grond kroop ging Obama naast haar zitten op de grond om oog contact te maken.

Foto 35 obama
June 4, 2015

36. Obama was in Frankrijk om de klimaattop bij te wonen. Samen met president Hollande maakte Obama uit respect een onaangekonigde stop bij het memorial van le Bataclan.

Foto 36 obama - door Pete Souza
Nov. 30, 2015

37. Deze laat ik maar weer aan Souza zelf over: “When some of my friends heard that the President had hiked the grueling Koko Head Crater Trail, they sent me messages on whether I had made it to the top. The trail is 1,048 wooden steps, which climb more than 1,200 feet up the crater’s ridge. Some call it the ‘Stairmaster from Hell.’ I’ll admit that I was huffing and puffing up the trail, but to my friends, this photograph is proof that I indeed made it to the top with my boss.”

Foto 37 obama - door Pete Souza
Dec. 22, 2015

38. Zo begint elke grote presidentiële speech. Obama roept zijn Director of Speechwriting en Deputy National Security Advisor for Strategic Communications op en dicteert zijn concept speech. Deze meeting was voor de State of the Union speech.

Foto 38 obama - door Pete Souza
Jan. 7, 2016

39. Obama kijkt toe hoe zijn first lady danst met de 106 jaar oude Virginia McLaurin. Virginia was in het Witte Huis voor een receptie van de African American History Month.

Foto 39 obama - door Pete Souza
Feb. 18, 2016

 

40. De president verzonken in gedachten, een soms niet makkelijke gemoedstoestand.

Foto 40 obama - Door Pete Souza
Feb. 23, 2016

41. Pete Souza: “I was under strict instructions not to exit the helicopter as Queen Elizabeth approached upon the President and First Lady’s arrival. So I positioned myself near the cockpit to make this photograph. It’s kind of a disjointed composition but I thought it showed what the scene is like to be welcomed by the Queen at Windsor Castle.”

Foto 41 obama - door Pete Souza
April 22, 2016

42. De vicepresident verraste Obama met een paar verjaardagscupcakes.

Foto 42 obama - door Pete Souza
Aug. 4, 2016

43. Toen Stevie Wonder langs kwam bij Obama, probeerde Obama objecten te beschrijven aan Stevie. Bijvoorbeeld dit borstbeeld van Dr. Martin Luther King Jr.

Foto obama stevie wonder - door Pete Souza
Aug. 5, 2016

44. Twee dagen na de presidentsverkiezingen had Obama een meeting met de toekomstige president Donald Trump.

Foto 44 Obama Trump - Pete Souza
Nov. 10, 2016

De laatste foto’s van Obama door Pete Souza

Het moge duidelijk zijn dat Obama een zeer charismatische president was. Hij is gewoon een mens net als wij. Hij had en heeft veel liefde voor zijn familie en het Amerikaanse volk. Ik raad je aan om zelf eens door alle albums van het Flickr-account van het Witte Huis te neuzen. Pete Souza zorgt voor een veel intiemer en persoonlijker beeld van Obama’s presidentschap dan je ooit ergens anders zult zien.

Lees en bekijk ook Pete Souza laatste ‘Behind the Lens’ artikel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.