Dagelijks een handje van deze snack voorkomt jouw cravings - Vance

Nu aan het lezen

Dagelijks een handje van deze snack voorkomt jouw cravings

Dagelijks een handje van deze snack voorkomt jouw cravings

We kennen het allemaal wel: je besluit om wat gezonder te leven en krijgt vervolgens te maken met die vreselijke cravings. En die zijn niet te stoppen. Je trekt de koelkast tien keer open om te checken of er dit keer wél iets lekkers in ligt, in plaats van al die gezonde hapjes die je in huis hebt gehaald. Om uiteindelijk dan toch maar die bak ijs weg te eten. Maar hoe voorkom je dit?

Je kunt jezelf natuurlijk evengoed volstoppen met het gezonde eten, in de hoop dat deze cravings verdwijnen. Maar volgens de wetenschap bestaat er een snack dat een nog beter effect heeft. Het eten van walnoten zou er namelijk voor zorgen dat de hunkering naar ongezond voedsel verdwijnt.

Proefpersonen

Voor het onderzoek werden twee groepen obesitaspatiënten twee keer vijf dagen lang gevolgd. Zo kreeg de ene groep elke dag een smoothie met walnoten, en de andere groep een smoothie zonder de walnoten. Na vijf dagen werd dat omgedraaid.

Vervolgens gingen de patiënten in een MRI-scan en kregen zij afbeeldingen te zien van hamburgers en desserts en neutrale foto’s van bijvoorbeeld bloemen en rotsen. Daaruit bleek dat de bij personen die walnoten gegeten hadden, meer hersenactiviteit hadden in een bepaald deel. Namelijk in de insula, wat de impulsen en eetlust reguleert.

Als dat deel in je hersenen geactiveerd wordt, betekent het dat je meer nadenkt over voedingskeuzes en kun je makkelijker gezond boven ongezond verkiezen. Ofwel: de walnoten zouden de cravings doen minderen. De proefpersonen gaven zelf ook aan minder hongerig te zijn na het drinken van een smoothie met walnoten.

Kleinschalig onderzoek

Helaas moet daar wel bij vermeld worden dat het om een kleinschalig onderzoek gaat en dat er verder onderzoek nodig is om uit te vogelen of walnoten echt dit effect hebben.

Toch is het ook zonder verder onderzoek verstandig om walnoten aan je dieet toe te voegen. Ze bevatten namelijk veel vitamines en mineralen. Een dagelijks handje walnoten zou zelfs hart- en vaatziekten kunnen voorkomen. En laten walnoten nou de perfecte herfstsnacks zijn.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.