Nu aan het lezen
Keek je net nog in de spiegel naar je buikje, staat er een zak drop naast je en hangt de sigarettenwalm nog in de kamer? Lees dan vooral door. Voornemens maken is geweldig, ze volhouden, ehh doorgaans niet.
Als koningin van lijstjes maken op diverse momenten en diverse locaties (papier, Wunderlist, notities, agenda’s, etc.) kan je een goede bulletpoint-opsomming aan mij toevertrouwen. Toch zijn de jaarlijkse nieuwjaarsvoornemens een ander verhaal.
En ik ben niet de enige: uit onderzoek blijkt dat januari een rampzalige maand is voor voornemens, dat terwijl zo’n 80 procent van de Nederlanders serieuze pogingen doet a. af te vallen b. te sporten c. te stoppen met roken. (of en D. een combinatie van dat alles).
Omdat we inmiddels weten dat een gemiddelde gedragsverandering baat heeft bij bekwaamheid, mogelijkheid en motivatie, kunnen we ons New Years Resolutions toetsen op haalbaarheid. Ik speurde het internet af op zoek naar bruikbare tips.
Dus niet: knaag op een cracker totdat je knorrende maag weggaat, nee: hoe zorg je er überhaupt voor dat een voornemen een goed voornemen is.
Maak van je voornemen geen keiharde eis aan jezelf maar een positieve intentie, dat zegt Joan Hyman. Ze organiseert workshops op het gebied van gezonde gewoonten en ziet doelen of keiharde voornemens als iets wat beperkt, terwijl een intentie vrij maakt.
Ze raadt aan: stel jezelf een paar vragen. Waar ben jij gepassioneerd over? Wat zou je willen versterken in je leven? Wat gaat er goed, wat niet – en welke positieve veranderingen kan je toepassen? Gebaseerd op dit kan je een korte tekst schrijven over wat je in je dagelijkse leven kan veranderen waardoor je leven waardevoller wordt.
Als je dan je intentie hebt gesteld waar jij echt voor wilt gaan (in plaats van de buitenwereld) is het tijd om aan je missie te werken. Hoe? Door niet je message te spreaden. Jawel: hou je voornemen voor jezelf.
Zodra je een doel deelt zoals het worden van een geweldige renner, zullen mensen knikken en luisteren naar wat je zegt, duidelijk onder de indruk, blijkt uit dit onderzoek. Het gevolg is dat het ‘geknik’ kan worden opgevat als een indicatie dat je al bezig bent het doel te bereiken. Pijnlijk: hierdoor neemt de motivatie om alle vereiste afstanden daadwerkelijk af te leggen, genadeloos af.
De crux: doelen zoals een gezond persoon te worden of een fitgirl/-boy, zijn psychologisch gezien gelinkt met hoe anderen reageren op je voornemen. Daarom voelt een positieve reactie op een fitnessdoel als een prestatie op zich.
Is het je gelukt een realistisch, wenselijk voornemen te hebben, hem voor jezelf te houden en er gestaag aan te werken? Heel mooi. Gaat het proces een stuk moeizamer dan verwacht? Geen zorgen: timing is alles. Wacht gerust een halfjaartje totdat je écht van start gaat.
De maand met het hoogste succespercentage is niet januari, integendeel: het is augustus, wanneer je terugkomt van vakantie en sowieso weer moet wennen aan nieuwe routines, schrijft Quest.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.