Nu aan het lezen
Heb je net je rijbewijs gehaald? Goed gedaan! En dit wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk delen met de rest van de wereld. En dus plaats jij na het ophalen van dit kaartje direct een selfie op Instagram, Facebook en Snapchat. Niet erg handig, blijkt uit cijfers.
Deze selfies met rijbewijzen of andere identiteitsbewijzen worden namelijk doorverkocht op het darkweb. Via deze weg worden de foto’s misbruikt voor identiteitsfraude. Een vorm van online criminaliteit waar we ons steeds bewuster van moeten worden, gezien het aantal slachtoffers elk jaar verdubbelt.
RTL Nieuws deed onderzoek naar het aantal jongeren dat een selfie met hun identiteitsbewijs hebben geplaatst op social media. Hieruit bleek dat ruim 50 jongeren de afgelopen maanden een selfie op Instagram hebben geplaatst.
De foto’s waarop jongeren met trots laten zien dat ze geslaagd zijn voor hun rijbewijs, worden doorverkocht op het darkweb. Dit is het ‘verborgen’ gedeelte op internet waar onder andere drugs en wapens verkocht worden, maar waar ook kinderporno verspreid wordt.
Hier worden ook de foto’s met identiteitsbewijzen doorverkocht, voor gemiddeld zo’n 2,50 euro per stuk. Je vraagt je natuurlijk af wat iemand anders aan jouw identiteitsbewijs heeft, maar dat is waarschijnlijk precies de reden waarom het aantal slachtoffers van identiteitsfraude elk jaar verdubbeld.
De reden dat deze selfies worden doorverkocht, is omdat er op deze manier vanuit iemand anders naam fraude kan worden gepleegd. Dit gebeurt veelal op websites als Marktplaats of Facebook. De crimineel verkoop bijvoorbeeld een gewild festivalkaartje onder de naam van de persoon op het rijbewijs. Om het vertrouwen te winnen, wordt deze selfie dus doorgestuurd.
Wanneer de koper afgerekend heeft, verdwijnt de crimineel met het geld. Op deze manier wordt de persoon op de selfie als oplichter gezien en kan diegene bijvoorbeeld geblokkeerd worden op Marktplaats of Facebook.
Maar het gebeurt ook wel eens andersom: jij verkoopt iets op Marktplaats en degene die het product misschien wil kopen, vraagt voor de zekerheid een kopie van jouw identiteitskaart. In principe heb jij niets te verbergen, en stuur je hier dus een foto van. Op deze manier kan de zogenaamde koper dus ook met jouw identiteit aan de haal gaan. Zo kan er bijvoorbeeld een telefoonabonnement op jouw naam worden afgesloten, zonder dat je je hier bewust van bent.
Wees daarom altijd op je hoede als iemand om jouw identiteitsbewijs vraagt. Als jij iets wilt kopen van iemand en diegene stuurt (ongevraagd) al een foto van bijvoorbeeld zijn of haar rijbewijs, dan moeten alle alarmbellen eigenlijk al gaan rinkelen. De kans is namelijk groot dat dit om een oplichter gaat.
Het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) raad aan om nooit een kopie van je identiteitsbewijs naar particulieren te versturen. Doe dit alleen naar organisaties met een wettelijke taak, zoals je werkgever of een bank.
Wil je bijvoorbeeld een auto huren en moet je hiervoor een kopie van je identiteitsbewijs opsturen? Gebruik dan de app KopieID, om op een veilige manier een kopie te maken. Overnacht je in een hotel en wordt hier een kopie gemaakt? Vraag dan of zij de gegevens kunnen doorstrepen die zij niet nodig hebben, zoals je burgerservicenummer en schrijf erop dat het een kopie is.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.