Nu aan het lezen
Het miniatuurpark Madurodam in de stad Den Haag is al jaren een echte must see. In je kinderjaren is alles groot en indrukwekkend, en het is dan extra bijzonder om zelf ook eens reusachtig te zijn. Als kind huppelde ik dolgraag van de ene stad naar de andere, en bluste ik vliegensvlug de brand uit bij de haven in Rotterdam.
Helaas lijkt het attractiepark zijn hoogtepunt gehad te hebben. “Tot de jaren negentig was dit miniatuur-Nederland behoorlijk populair met zo’n miljoen bezoekers per jaar, maar inmiddels is er op themaparkgebied zo veel meer,” vertelt Joris van Dijk, directeur van Madurodam, aan het NRC. Met hypes als foodtruck festivals en de constante drang naar beleving verliezen miniatuurhuisjes steeds meer hun allure. Het bezoekersaantal in het park daalde van een miljoen naar 540.000 per jaar.
De directeur probeert de daling tegen te werken met zogenoemde ‘belevenisattracties’. Na een interactief concert van Armin van Buuren en een voetbalmuur is Nieuw Amsterdam de nieuwste attractie. De attractie combineert een schip uit de Gouden Eeuw met een echt stukje beleving. Licht- en geluidseffecten, een spannend verhaal en opspattend water nemen de bezoekers mee in een tijd van kanonskogels en rijkdom. Het plan van de directeur lijkt te werken en trekt nu al meer bezoekers.
Om de positieve trend voort te zetten, zit er maar een ding op: uitbreiden. Het park heeft meer grond nodig om te kunnen groeien en dat verontrust de bewoners van de stad. Als het aan Madurodam ligt, levert de stad een stuk van de Scheveningse bosjes in en dat gaat niet zomaar. Donderdag a.s. wordt het uitbreidingsplan een laatste keer voorgelegd aan de gemeenteraad. De inwoners lijken vooral gericht te zijn op behoud van het attractiepark zoals het nu is. “Als we blijven focussen op miniaturen, vinden alleen de opa’s en oma’s het straks nog leuk, maar de kinderen niet,” vertelt de directeur.
Na donderdag is het de vraag of Madurodam een kans op vernieuwing krijgt. Tot die tijd zorgen attracties met water nog voor de meeste spanning bij de kleine bezoekers van het park. Nog steeds blussen de kinderen vrolijk brandjes uit, en stoppen ze hun vingers in de dijk van Hansje Brinker zodat de stad niet overstroomt.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.