Nu aan het lezen
Was jij als kind ook altijd zo nieuwsgierig? Bij het minste en geringste stelde je al de vraag ‘waarom?’ en dan het liefst bij alles dat je verteld werd. Nu vind je deze kinderen misschien vervelend, maar we beginnen allemaal zo. En dat is juist alleen maar goed. De kinderen van nu moeten toch uiteindelijk voor een duurzame toekomst gaan zorgen, en daar kan niet genoeg nadruk op worden gelegd.
“Je moet vroeg beginnen met het zaadje planten. Vooral voor 12 jaar is het belangrijk om kinderen kennis te leren maken met wetenschap en techniek”, vertelt festivaldirecteur Anne Schreuder mij. Gisteren startte de tweede editie van het Generation Discover Festival in Den Haag. Op dit vijfdaagse festival worden kinderen en studenten klaargestoomd voor een duurzame toekomst. De eerste editie werd vorig jaar al door 30,000 mensen bezocht. Toch voelde dat meer als een pilot, vertelt Schreuder. Dit jaar hebben zich namelijk 15 partners aangesloten bij de organisatie, ieder met hun eigen boodschap over de toekomst.
“Omdat er meer partners bijgekomen zijn, kunnen we dit jaar meer uitbreiden,” aldus Schreuder, “Zo keken wij afgelopen jaar ook meer naar sociale mobilisatie.” De organisatie van het festival vindt het belangrijk dat ieder kind de kans krijgt zich te ontwikkelen. Zo werden ook scholen in achterstandswijken bezocht, zoals Transvaal in Den Haag: “Het is zó belangrijk om ieder kind te enthousiasmeren voor wetenschap en techniek.”
Onderdeel van het festival is de Bright Ideas Challenge. Hierbij worden groep 7 klassen uitgedaagd om een innovatief idee voor duurzame energie te bedenken. Afgelopen jaar reisde de organisatie hiervoor met een Bright Ideas Hub het land rond. Zo kreeg elke school de kans om meer te leren over wetenschap en techniek: “Sommige scholen besteden al veel aandacht aan wetenschap en techniek, dat is dan echt een cadeautje. Met de Hub leren wij ook de andere scholen hier meer aandacht aan te besteden”, vertelt Schreuder enthousiast. Het zal je verbazen op welke duurzame ideeën kinderen uit groep 7 komen. Zo won gisteren team Flying Dutch Man de publieksprijs én de prijs voor de categorie Energie. Zij bedachten een betaalbaar en realistisch idee om energie op te wekken met afvoerwater, door kleine propellers te plaatsen in de sanitaire voorzieningen van huishoudens.
Aan de Bright Ideas Challenge zie je dat kinderen wel degelijk de toekomst zijn. En op het Generation Discover Festival wordt dit idee nog meer aangemoedigd. Overal om mij heen zie ik kinderen van de ene ‘dome’ naar de andere rennen. Op het festival terrein vind je namelijk zes verschillende domes met elk hun eigen thema. Dit jaar is er een Cyber dome bijgekomen. Hier krijgen kinderen een theaterstuk te zien over cybercriminaliteit. Na het stuk worden ze zelf aan het werk gezet om de meest duistere online praktijken te achterhalen. Maar dit is niet alles. Je kunt bij het nieuwe Operatie Malieveld, gerund door de stoere mannen en vrouwen van Defensie, zelfs je eigen robot besturen. Hier leren kinderen hoe ze een rampgebied in kaart kunnen brengen en hoe je zo snel mogelijk een gebied evacueert.
Als ik bij de Energie dome aankom, ontmoet ik een oud Shell-medewerker. Hij is met pensioen maar zet zich deze week in als vrijwilliger. Hij legt uit hoe kinderen hier op verschillende manieren hun eigen energie op leren wekken. Zo kun je door te fietsen lichten in een stad aan laten gaan, of je leert hoe zonne-energie werkt. “Kinderen leren hier meer tastbaar bezig te zijn. Dit festival probeert zo het bewustzijn te creëren dat technische beroepen ook heel leuk en ‘sexy’ zijn.”
Wil jij weer in contact komen met je innerlijke kind? Dan is het Generation Discover festival op het Malieveld in Den Haag the place to be. Tot zondag 8 oktober kan je hier de wonderlijke krachten van de wetenschap en techniek ontdekken. Ervaar hoe zwaartekracht het licht aan laat gaan en maak je eigen kunstwerk met een 3D-pen. Pro-tip: Neem wel voor de zekerheid je broertje of zusje mee, zodat je niet raar wordt aangekeken. Gratis – ja, dat hoor je goed – kaartjes scoor je hier!
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.