Nu aan het lezen
Ongeveer 51.000 kinderen leven in Delhi, India op straat. Straatkinderen in India hebben weinig kans op een mooie toekomst. Ze zijn een makkelijke prooi voor mensen die slechte bedoelingen hebben. Gelukkig zijn er ook mensen die deze kinderen helpen. De 18-jarige Chandni is de hoofdredacteur van het blad Balaknama en zorgt ervoor dat straatkinderen een kans krijgen.
“We worden heen en weer geduwd en behandeld als vuil, omdat er niemand is die voor ons spreekt”, zegt Chandni tegen The Guardian. Balaknama, Hindi voor ‘de stem van kinderen’, is de eerste krant in India die geproduceerd wordt door straatkinderen.
De moeilijkste beslissing voor Chandni is welk bericht er op de voorpagina komt. “Als de hoofdredacteur wil ik de meest impactvolle artikelen op de voorpagina hebben”, zegt ze. “Maar veel redacteuren worden boos wanneer hun verhaal niet op de voorpagina terecht komt. Dus ik moet voorzichtig handelen.”
De krant heeft 60 redacteuren van 12 tot en met 20 jaar en komt één keer peer maand uit. De meeste schrijvers zijn via scholen van goede doelen bij de krant terecht gekomen. Het kost veel tijd om iedereen te begeleiden. De meeste kinderen zijn pas na het werk bij de krant begonnen met school en kunnen dus nog niet goed schrijven.
De krant wordt geschreven in Hindi en later vertaald naar het Engels. De krant heeft een oplage van 8000 per maand. De oplages worden bij politiekantoren en scholen van goede doelen verspreidt. Het is een non-profit blad en wordt gesteund door scholen van goede doelen.
“Straatkinderen voelen zich waardeloos en wij willen dat veranderen”
“We hebben een artikel geschreven over hoe de politie kinderen die in stations leefden wilde gebruiken om de lichamen van mensen die door een trein werden aangereden, op te ruimen”, zegt de 20-jarige senior editor Shambhu. “Bedenk dat kinderen dan gedwongen zouden worden om op deze levensgevaarlijke sporen te lopen en ledematen zouden moeten opruimen!”
De grote nieuwsorganisaties in India pakten dit verhaal op en dit leidde tot veel woede. Als gevolg hiervan nam de Nationale Commissie voor Bescherming van de Rechten van het Kind actie tegen de politie. En er zijn meer van dit soort succesverhalen. Zo heeft een andere redacteur ervoor gezorgd dat er een kindhuwelijk werd afgeblazen, door met lokale activisten samen te werken. De krant wil misverstanden aan de kaak stellen, maar wil ook hoop bieden.
De redacteuren van het blad krijgen een kleine vergoeding voor elk artikel dat ze schrijven. Op deze manier hoeven ze niet meer te bedelen of andere manieren te verzinnen om aan eten te komen.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.