Tech Thursday: Zijn crypovaluta als bitcoins ook weggelegd voor jou?

Nu aan het lezen

Zijn crypovaluta als Bitcoins ook weggelegd voor jou?

Zijn crypovaluta als Bitcoins ook weggelegd voor jou?

Ben je het spoor bijster over je privacy-instellingen? Leiden je apps je teveel af en grijp je keer op keer naar hetzelfde wachtwoord? Fear no more en drop je vraag bij tech-expert Eveline Meijer. Succes gegarandeerd.

We hebben de afgelopen jaren behoorlijk veel over de Bitcoin gehoord. Maar velen weten eigenlijk nog steeds niet wat het nu precies is en of je er iets mee moet.

Wat is Bitcoin?

De Bitcoin is zoals gezegd een cryptovaluta: digitaal geld. Wat de munt zo bijzonder maakt, is dat het niet mogelijk is om dezelfde munt twee keer uit te geven. Daardoor voorkom je fraude.

Nog interessanter is dat er geen centrale partij – zoals een bank – in de gaten houdt welk geld van wie is. Dat staat namelijk in een soort digitaal kasboek waar iedere gebruiker een kopie van heeft. Heb jij Bitcoin, dan heb jij dus ook een kopie van dat kasboek.

De munt zelf is overigens niet meer dan een digitaal stukje code, dat bestaat uit cijfers en letters. Die code krijg je opgestuurd als je een munt koopt of ‘mined’, zoals dat heet. Dat geldt overigens allemaal niet alleen voor de Bitcoin, maar voor alle cryptovaluta. En er zijn er veel: Ethereum, Ripple, Litecoin, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar de Bitcoin is de meest waardevolle en veruit de bekendste.

Wat kun je er mee?

De Bitcoin is uiteindelijk gewoon een betaalmiddel, maar dan digitaal. Dus ja, je kunt er zeker ook mee betalen. Bijvoorbeeld bij Thuisbezorgd of Expedia. Maar feit is dat dat nauwelijks gebeurd.

Bitcoin, cryptovaluta

In plaats daarvan wordt de cryptovaluta met name gebruikt om te beleggen. Mensen hopen namelijk rijk te worden van de digitale munt. Maar de waarde van de munt fluctueert enorm. Op het moment van schrijven is de digitale munt 7.496 dollar waard. De koers stond in maart nog boven de 11.000 dollar, maar daalde in april juist flink naar ruim 6.600 dollar. Dat is dus een verschil van ongeveer 5.000 dollar in een maand tijd.

Tot slot wordt Bitcoin, evenals andere cryptovaluta, door criminelen gebruikt. Reden hierachter is dat de munt geen sporen achterlaat: je kunt volledig anoniem bankieren met de munt. Daardoor is het aantrekkelijk voor criminelen, die zo veel geld hopen binnen te halen. Dit doen ze bijvoorbeeld door mensen af te persen door malware in te zetten.

Munten bewaren

De munten bewaar je in een speciale portefeuille, genaamd een Wallet. Dit kan ook met online software als Jaxx of een soort moderne USB-stick. Daarmee staat je code voor de munt geïsoleerd op een speciale chip en is die niet te achterhalen.

Wil je de munten online bewaren, gebruik dan een dubbel wachtwoord. Wordt je computer namelijk gehackt en je privé code gestolen, dan ben je alles kwijt. Maar zorg wel dat je dat wachtwoord goed bewaard. Als je niet meer bij de code kunt komen, ben je alles ook kwijt. En dat is natuurlijk niet wat je wilt.

Als je de cryptovaluta bewaart, moet je wel belasting betalen. Volgens de Belastingdienst zijn dergelijke munten namelijk ‘overige bezittingen’. Vul je je aangifte in, dan geldt de waarde van je munten op 1 januari van het nieuwe jaar.

Is het ook voor mij?

Of de Bitcoin ook iets voor jou is, hangt af van wat je er mee wil en hoe goed je het allemaal begrijpt. Als je ermee wilt betalen, dan zeg ik: houd het geld maar in je zak en betaal met de gewone euro.

Wil je namelijk een Bitcoin ‘minen’, dan kost dat vrij veel rekenkracht van je computer en het duurt best lang. Wil je er een kopen – of een fractie van de munt, want dat is ook mogelijk – dan moet je diep in de buidel tasten. Een transactie kan namelijk zo 100 tot 200 euro aan toeslag kosten. Dat moet je dus nog extra gaan betalen. Daarnaast gaan betalingen met de Bitcoin vrij traag.

Bitcoin, cryptovaluta

Een ander nadeel is dat de Bitcoin, zoals gezegd, nogal in waarde fluctueert. En dat is misschien niet wat je wilt als je de munt gebruikt om te betalen. In een maand tijd kan de waarde zomaar 5.000 dollar gestegen of gedaald zijn. En je zult zien dat dat gebeurt op het moment dat jij je rijk rekent en de halve kledingwinkel leegkoopt, en bij de kassa niet kunt betalen omdat de waarde net flink gedaald is.

Beleggen

Zoals gezegd kun je met de Bitcoin ook beleggen, en dat is dan ook waar de munt nu met name voor gebruikt wordt. Dit kan via diverse platformen, bijvoorbeeld BTC Direct. Maar als je gaat beleggen, is het goed om met diverse punten rekening te houden.

Allereerst: stop nooit al je geld in Bitcoin. Dit is een regel die ook geldt voor beleggen in het algemeen. Omdat de koersen stijgen en dalen, en je vooraf nooit weet of je nu geld gaat verliezen of winst gaat maken, stop je alleen geld wat je kunt missen in de beurs. En dus ook in Bitcoin. Je wilt immers niet 10.000 euro verliezen als je dat geld helemaal niet kunt missen.

Daarnaast is de koers van de munt nog met veel onzekerheid omgeven. Logisch, want de munt staat nog in de kinderschoenen en zijn nog volop in ontwikkeling. Dat de munt nu zoveel waard is, komt met name omdat speculanten er interesse in hebben. Maar we weten nog niet wat de reële waarde gaat zijn. Voor hetzelfde geld komt dat neer op 2 euro, en verlies je ontzettend veel geld.

Wat je nu met name ziet gebeuren, is dat veel mensen de mediahype volgen. Maar ze begrijpen eigenlijk niet wat er nu allemaal gebeurt en hoe de technologie achter de Bitcoin (blockchain) nu precies werkt. En dat kan gevaarlijk zijn. Want als je niet weet waarom een munt stijgt of daalt, weet je niet precies wat je aan het doen bent. En je speelt hier wel met geld.

Dus ik moet er niks mee?

Er zijn dus redelijk wat gevaren bij de Bitcoin en het is nog maar de vraag of we er ooit echt op grote schaal mee gaan betalen. Maar dat betekent niet per definitie dat je er niets mee hoeft te doen. Beleggen is riskant, maar er zijn talloze mensen die het wel doen. En ja, je kunt er inderdaad geld mee verdienen.

Bitcoin, ripple, litcoin, ethereum, cryptovaluta

De meeste experts raden je aan om de munten die je koopt, te bewaren. Ga je er echt in handelen, dan moet je er constant bovenop zitten: de koers verandert immers snel en flink. En dan wordt het bovendien veel gokwerk. Je weet nooit hoe de koers er over een week, of zelfs al over een paar minuten, uitziet.

Daarnaast wordt aangeraden om je risico te spreiden en niet alleen maar Bitcoin te kopen. Ik zei het al eerder: er zijn talloze munten op de markt, ieder met een eigen waarde. Daalt de Bitcoin, dan stijgt een andere munt misschien wel in waarde.

Om te besluiten in welke munt je wilt beleggen, kun je het beste even naar coinmarketcap.com gaan. Daar staat een top 10 met munten waar je prima mee kunt beginnen. Maar lees je altijd wel goed in voor je iets koopt. Wie zit er bijvoorbeeld achter die munt en wat willen ze er mee bereiken? Denk dus goed na voor je iets koopt en doe zoveel mogelijk onderzoek.

Heb jij ook een tech-gerelateerde vraag? Stuur hem naar [email protected] of via Twitter naar @_eefj. Misschien wordt jouw vraag volgende week wel beantwoord.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.