Nu aan het lezen
Plastic is tegenwoordig overal in de vinden. Al is het niet in je eten, dan wel in het kraanwater. Dat is dan ook precies de reden dat er een hoop plastic artikelen verboden zullen worden de komende jaren. We betalen inmiddels al voor plastic tasjes, en bij de meeste koffietentjes krijg je korting op je koffie als je je eigen beker meeneemt. Langzaamaan worden we dus steeds bewuster. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan wat confetti en ballonnen doen met het milieu?
Het komt nog vaak voor dat er met feesten, partijen of herdenkingen ballonnen worden opgelaten. Vaak met een mooie boodschap eraan, in de hoop dat iemand deze aan de andere kant van de stad zal lezen. Maar het komt ook vaak voor dat deze vast komen te zitten in bomen of struiken, wat weer voor extra zwerfafval zorgt.
Dat is dan ook precies de reden dat Den Bosch het oplaten van heliumballonnen verbiedt. De aanleiding voor dit verbod is de actie van de VVD, waarbij 500 ballonnen de lucht in gingen. De actie werd dan ook veel bekritiseerd.
Reden voor het oplaten van de ballonnen was voor VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff een ludieke actie op de kritiek die hij kreeg op zijn zogenaamde proefballonnetjes. Hij lanceerde de afgelopen tijd meerdere plannen, zoals harder straffen in probleemwijken en het verbieden van demonstraties tijdens Sinterklaas.
Het loslaten van ballonnen kan behoorlijk schadelijk zijn voor zowel het milieu als de dieren. Dijkhoff kreeg daarom kritiek van onder andere een boswachter, dierenbeschermers en Partij voor de Dieren. Hierop besloot de gemeenteraad van Den Bosch het oplaten van ballonnen volledig te verbieden.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.