Dinodino: Het Bijbelse verhaal achter de AH Dinoplaatjes

Nu aan het lezen

Dinodino: Het Bijbelse verhaal achter de AH Dinoplaatjes

Dinodino: Het Bijbelse verhaal achter de AH Dinoplaatjes

Freek Vonk doet het goed met zijn verhalen over wilde dieren bij kinderen. Ook niet zo gek dat Albert Heijn hem daarom vroeg om samen te werken aan een actie. De Dinoplaatjes werden in het leven geroepen en bij elke 10 euro aan boodschappen bij Albert Heijn weggegeven. ‘Leuk’ zou je denken, maar sommige christenen denken daar anders over.

In het verzamelboek kunnen kinderen de plaatjes verzamelen. In totaal zijn er 160 verschillende plaatjes. Op deze plaatjes staan dinosaurussen die ooit op de aarde geleefd hebben. Met augmented en virtual reality worden de dino’s nog echter en levendiger voor kinderen. Vonk en Albert Heijn vertellen in het boek de evolutietheorie en baseren daarop dat de dino’s 66 miljoen jaar geleden zijn uitgestorven. De site Dinodino legt aan de hand van de Bijbel uit dat dit niet zo is en dat dino’s helemaal niet zo lang geleden zijn uitgestorven.

6000 jaar

Dinodino is opgezet door Frans Gunnink. “Mijn zoon is helemaal weg van dino’s en smult van de AH-plaatjes. Hij vroeg zich alleen af hoe het nu kan dat op de kaartjes staat dat ze miljoenen jaren oud zijn”, vertelt hij aan NOS. Volgens Gunnink en andere christenen, staat er in de Bijbel dat de aarde ongeveer 6000 jaar bestaat. En dat komt niet overeen met de evolutietheorie die in het Verzamelboek van de Dinoplaatjes wordt uitgelegd.

De Dinoplaatjes van Freek Vonk
Freek Vonk in de reclame met Dinoplaatjes van Albert Heijn

Gunnink wilde een tegengeluid geven en zette met het Logos Instituut binnen een week de website op. De site is voor kinderen en ouders bedoeld, waar ze laten zien dat dino’s en mensen met elkaar geleefd hebben en dat tijdens de Zondevloed sommige op de Ark van Noach mee mochten. In het artikel Wat Freek je niet vertelt wordt hier uitgebreid op ingegaan en uitgelegd dat het prehistorische dier eerst draak werd genoemd, voordat in 1842 de naam veranderde in dinosaurus.

“Kijk naar draken, de beschrijvingen uit de Middeleeuwen komen enorm overeen met het huidige beeld van dino’s”, zegt Gunnink tegen NOS. “En dat terwijl er toen nog geen fossielen van gevonden waren.”

In de lucht

Met filmpjes, weetjes, een webshop een een doneerpagina, hoopt Dinodino een andere waarheid over dino’s te verspreiden. In de webshop worden boeken verkocht die volgens hen het ware ontstaan en leven van dino’s vertellen en op de doneerpagina kun je de website steunen met een gift.

Het is de bedoeling dat de site ook na afloop van de Albert Heijn actie in de lucht blijft en wordt uitgebouwd. De Dinoplaatjes worden nog tot en met 3 juli bij elke 10 euro aan boodschappen bij Albert Heijn weggegeven.

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.