1500 ongelezen berichten: Zo was Domiens week zonder smartphone

Nu aan het lezen

U heeft 1500 ongelezen berichten: Zo was Domiens week zonder smartphone

U heeft 1500 ongelezen berichten: Zo was Domiens week zonder smartphone

“Ik ben weer connected”, zegt Domien Verschuuren hoorbaar opgelucht door zijn iPhone die hij een week heeft moeten missen. In Jouw Ochtendshow maakte hij na een citytrip met vrienden bekend een week volledig te gaan detoxen van het apparaat. Afkicken ook wel, want de 3FM-dj was naar eigen zeggen behoorlijk verslaafd aan zijn dagelijkse rondjes Instagram-WhatsApp-Facebook-Twitter en meer.

Hoe was zijn week met louter real-life contact? Domien: “Saai en onhandig. Mijn hele voicemail stond vol toen ik vandaag mijn mobiel weer kreeg. In totaal heb ik zo’n 1500 ongelezen berichten. Maar het gaat verder dan praktische bezwaren, met name het sociale contact is een gemis. Tuurlijk, je raakt makkelijk met mensen in gesprek doordat je niet naar je mobiel tuurt, maar ik kreeg toch het gevoel dat de wereld doordraaide zonder dat ik meedeed. Het gemis aan pushberichten vond ik dan weer wel heel lekker. En ik heb heel weinig kattenplaatjes gezien.”

Geen wake-up call

Hoewel Domien door zijn detoxweek werd getrakteerd op een flinke portie rust – ‘ik ging naar een concert en restaurant zonder ook¬†maar √©√©n keer naar mijn smartphone te kunnen grijpen’ – heeft hij vooral een herwaardering¬†voor het gemak van een smartphone en de snelle manier waarop je ermee kan communiceren.

“Toen ik hoorde hoeveel moeite mensen hebben gedaan om mij te bereiken en hoe omslachtig dat is, vond¬†ik dat we ook echt blij mogen zijn met alle communicatiekanalen die we tot onze beschikking hebben.”

Volgens Domien is de belangrijkste les uit van zijn digital detox¬†dan ook niet dat je volledig m√©t of zonder smartphone leert leven maar grenzen stelt. Of Domien √©cht iets gaat veranderen in zijn gedrag, vindt hij lastig te zeggen. “Na mijn detox vorig jaar met twee¬†dagen had ik hetzelfde inzicht: je wilt minderen. Dat is niet extreem, gewoon ’s avonds je mobiel wegleggen. Je smartphone hoeft niet overal bij te zijn. Het is best lekker als het er gewoon niet is. Maar: ik zou niet willen gaan prediken dat je dit echt moet doen om te ontdekken wie je bent, zo groot is het effect nu ook weer niet.”

Domien Verschuuren

Dagelijkse beslommering

Vanavond, na zijn werk, gaat Domien voor het eerst merken hoe is om weer echt verenigd te zijn met zijn smartphone. Hij denkt zelf dat hij hem makkelijker kan wegleggen. Toch is hij vooral¬†blij het apparaat te hebben. “Eerlijk is eerlijk: ik miste het contact met mensen wel echt. Het gebrek aan een smartphone is ¬†aan de¬†ene kant bevrijdend en aan de andere kant super irritant.”

Domien is na zijn week smartphone-detox vooral realistisch. “Het is binnen 5 minuten weer alsof er niets veranderd is. Het is een beetje¬†als¬†thuiskomen na vakantie. Dan¬†sta je ook weer binnen no-time de was in de machine te doen.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.