Venetië verzuipt door toeristenstroom - Vance

Nu aan het lezen

Venetië verzuipt door toeristenstroom

Venetië verzuipt door toeristenstroom

Venetië, de stad die wij kennen van het prachtig mooie San Marco plein, de gondels en haar status op de UNESCO werelderfgoed lijst. Helaas kennen wij Venetië ook als de stad die regelmatig door hoge waterstonden letterlijk verdrinkt. Helaas is daar een tweede soort overstroming bij gekomen: de toeristenstroom.

Minder winkels

Het is al een tijdje bekend dat Venetië lijdt onder de grote stroom toeristen die elk jaar massaal naar de stad trekt. De mega cruise schepen die daar elke dag aanmeren zorgen voor zo veel overlast dat de plaatselijke bevolking zich niet meer thuis voelt in hun eigen stad. Helaas heeft dit ook als gevolg dat steeds meer lokale ondernemers hun winkels sluiten. In het centrum van Venetië zijn nog slechts 437 van de 2.968 winkels in functie, zo schrijft de Telegraaf vandaag.

De tienduizenden toeristen zijn helaas niet altijd even geïnteresseerd in de lokale bakker, schoenmaker en loodgieter. Deze ondernemingen moeten plaats maken voor fastfoodketens en souvenir zaakjes. En omdat steeds meer bewoners van de stad hun heil elders zoeken, raken hun woonhuizen leeg. De huizen worden vaak opgekocht en doorverhuurd op AirBnB.

Beperkingen

Venetië, een stad met slechts 54,500 inwoners, ontvangt elk jaar rond de 30 miljoen bezoekers. Hier zitten vooral veel toeristen bij die een dag de stad bezoeken en daarna weer op hun cruise springen. Als je dit hoort, verbaast het je ook niet meer dat de inwoners hier helemaal klaar mee zijn. De bewoners van de stad organiseren regelmatig protesten waarbij ze klagen over de vernieling van historische gebouwen, vandalisme, misdaad, inflatie, en zo gaat het lijstje nog wel even door.

Mede dankzij deze protesten wordt er geopperd of er beperkingen op de stad kunnen worden gelegd. Hiermee kan het aantal gasten naar beneden gehaald worden. De stad heeft al een aantal maatregelen getroffen zoals het meten van bezoekersaantallen bij trekpleisters. De cijfers worden vervolgens gedeeld op sociale media om bezoekers te ontmoedigen naar de locaties te gaan. De stad zet ook meer politie in om toeristen af te schrikken en maakt reclame voor onbezochte delen van de stad. Het is tijd om toe te geven aan al deze waarschuwingen, er zijn nog genoeg andere steden die je kan bezoeken. Of steun eens een lokale onderneming.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.