Waarom monotasken het nieuwe multitasken is in 2018 - Vance

Nu aan het lezen

Waarom monotasken het nieuwe multitasken is in 2018

Waarom monotasken het nieuwe multitasken is in 2018

We doen het allemaal: meerdere dingen tegelijk doen. Eten terwijl je televisie kijkt, appen terwijl je een boek leest en tegelijkertijd gamen en YouTube video’s kijken. We multitasken erop los, maar eigenlijk is dit hartstikke inefficiënt. Het wisselen tussen verschillende soorten contexten is misschien wel een van de grootste vijanden van productiviteit. Ook al lijkt dat niet altijd zo.

Onze hersens zijn namelijk helemaal niet gemaakt om twee dingen tegelijkertijd te doen. We kunnen informatie wel snel achter elkaar verwerken maar niet tegelijk. Gemiddeld besteden wij slechts 1 minuut en 15 seconden aan een taak voor we afgeleid raken, vertelt Inc.com.  Dit lijkt onschuldig maar kan er al snel voor zorgen dat jij minuten tot uren langer over een taak doet.

Drie soorten multitaskers

Grote kans dat jij je herkent in bovenstaand gedrag. Maar wat voor multitasker ben jij? Volgens Inc.com bestaan er drie soorten. De klassieke multitasker die meer dan een taak tegelijkertijd probeert uit te voeren. Maar je hebt ook de snelle multitasker die in korte tijd van taken wisselt. Als laatste heb je de verstoorde multitasker. Dit houdt in dat je van de ene naar de andere taak wisselt, voordat je eerste taak af is.

De laatste vorm van verstoord multitasken is funest voor je productiviteit. Je kunt namelijk niet zo snel van mindset veranderen. Het duurt altijd even voordat je ergens in zit. Door alweer snel van taak te wisselen gun jij jezelf die tijd niet, verstoor jij je gedachteproces en kost alles meer tijd. Het duurt vaak 25 minuten voor je je weer volledig op je taak kunt storten, nadat je werd afgeleid.

Monotasken: hoe doe je dat?

Het doen van meerdere taken tegelijkertijd is dus alles behalve productief. Met een nieuw jaar op komst is dit daarom het perfecte moment om te veranderen van werkwijze. Monotasken is jouw nieuwe voornemen voor 2018. Je hebt jezelf nu op je gedrag betrapt, maar hoe doorbreek je het patroon?

Het eerste wat je kunt doen is taken binnen eenzelfde onderwerpveld na elkaar uitvoeren. De informatie zit nu nog fris in je geheugen, dus probeer hier gebruik van te maken. Probeer niet het werk voor meerdere opdrachtgevers tegelijkertijd te doen, maar deel alles op in categorieën die op elkaar lijken. Schrijf eerst je artikels, en ga bijvoorbeeld daarna verder met sociale media.

Naast het combineren van soortgelijke taken, is het belangrijk dat je niet te veel wordt afgeleid. Is je e-mail een van de grootste stoorzenders? Zet deze uit en plan één of twee momenten in dat je alle mails in één rits af gaat. Dit geldt ook voor notificaties op je desktop en telefoon. Het zal je opvallen hoeveel meer tijd je over hebt als je een taak tegelijkertijd doet. Op naar een productief 2018!

Foto: Shutterstock.com

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.