Nu aan het lezen
Het is 2016!! Gisteravond vloog het vuurwerk in het rond, gingen de oliebollen door de kamer en dronk menig mens misschien een glaasje champagne te veel. Vandaag is de dag van uitslapen, bijkomen en natuurlijk goede voornemens. Bijna iedereen start in het nieuwe jaar enthousiast met hun goede voornemens. Van “vijf kilo afvallen” tot “stoppen met roken” – iedereen heeft het wel eens geprobeerd. Maar vaak val je na een paar maanden weer terug in je oude ritme, kun je die sigaret toch niet meer laten liggen en zijn er na die vijf kilo eraf ook weer tien kilo aan gekomen. Helemaal niet erg hoor – maar als je jouw goede voornemens dit jaar echt wil doorzetten, kunnen deze tips je een eind op weg helpen.
Een nieuw jaar, een nieuw begin. Door deze gedachte schieten mensen vaak ietwat door in hun plannen om te veranderen. Want naast afvallen en stoppen met roken wil je ook gezonder eten, het huis een grote schoonmaak geven, meer aandacht geven aan de kids of beter je best doen op het werk. Maar hoe meer voornemens op je to-do lijstje van 2016 komen te staan, hoe minder je er waarschijnlijk echt zult waarmaken.Kies daarom één of twee sterke voornemens die echt belangrijk voor je zijn. De rest komt later wel. Als je je concentreert op een klein doel dan is de kans een stuk groter dat je het zult halen.
Probeer ook niet je doel in één week te halen. Sporten moet je bijvoorbeeld goed opbouwen, een dieet is niet slim om van de één op de andere dag mee te beginnen. Begin langzaam en in kleine stappen. Verwacht niet van jezelf dat je je doel meteen haalt, misschien doe je er wel heel 2016 over (of nog langer).
Een tweede fout die mensen vaak maken is voornemens bedenken die veel te vaag zijn. “Afvallen” is bijvoorbeeld geen goed einddoel. Stel een exact punt dat je wil bereiken (“Tien kilo afvallen”) en plan de stappen die je hiervoor moet nemen (“Drie keer per week naar de sportschool”). Want zolang het doel niet concreet genoeg is, is het nemen van de eerste stap vaak moeilijk. Schrijf daarom in je agenda op welke dag je wat gaat doen, dan zal het lastiger zijn om je er niet aan te houden. “Meer sporten” wordt al snel uitgesteld met wat smoesjes, maar “Op 4 januari een half uur hardlopen” wordt al lastiger.
Houd een dagboek of een schema bij hoe het gaat met je voornemen. Dit is erg motiverend – omdat je zo duidelijk je vooruitgang ziet – maar ook erg effectief aangezien je kunt bijsturen als het te langzaam of helemaal niet werkt. Evalueer je behaalde doel niet alleen op het einde, maar juist regelmatig tussendoor. Je kunt een vast tijdstip kiezen zoals elke week, of per handeling zoals na elke sportsessie.
Koop die iets te dure jas als je vijf kilo kwijt bent of ga een dagje naar de zee als je jouw sportplan een maand lang volhoudt. Het belonen van je goede prestaties is erg belangrijk om jouw doel voor ogen te houden. Ook tussenstappen mogen beloond worden. Bij studeren blijkt het al de beste methode: jezelf na elk uur geconcentreerde studie belonen met een kwartiertje ontspanning. Op deze manier blijft het ook leuk, je doet het tenslotte voor jezelf.
Blijf wel eerlijk – bij kleine vooruitgang horen kleine beloningen. Spreek van tevoren met jezelf af wat je krijgt/doet als je wat haalt. Of vraag iemand anders wat geoorloofd is bij welk behaald doel – zo kan je niet vals spelen.
Waarschijnlijk zijn er meer mensen die het eens zijn met jouw goede voornemens van dit jaar. Zoek bondgenoten op in jouw doelen, plan samen momenten in om actie te ondernemen en motiveer elkaar. Ook iemand die zelf niet meedoet aan jouw voornemens kan helpen. Laat iemand bijvoorbeeld wekelijks zien hoeveel kilo’s je kwijt bent. Dit zorgt voor sociale controle – jezelf teleurstellen is makkelijker vergeven dan een ander teleurstellen – en motivatie – je kan pronken met je vooruitgang.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.