Breuk in mannenbolwerk onderzeedienst: vrouwen voortaan welkom - Vance

Nu aan het lezen

Breuk in mannenbolwerk onderzeedienst: vrouwen voortaan welkom

Breuk in mannenbolwerk onderzeedienst: vrouwen voortaan welkom

Afgelopen week maakte de hoogste baas van de onderzeedienst, Hugo Ammerlaan, bekend dat vrouwen voortaan welkom zijn op onderzeeërs. Hiermee is één van de laatste mannenbolwerken binnen Defensie overgenomen door de vrouw. Althans, van overname is niet meteen sprake, maar ze zijn in ieder geval welkom.

Waarom nu?

Met dit nieuws is er nóg een mannenbolwerk off the grid. Grote vraag is, waarom nu wel? Volgens Ammerlaan is er een samenbundeling van redenen voor deze stap. Zo merkte de onderzeedienst op dat er een tekort aan goed personeel was, en Nederland is één van de laatste westerse landen waarbij het verbod voor vrouwen in de onderzeedienst nog geldt. Tijd voor verandering dus.

Het laatste mannenbolwerk dat nog geen kraken vertoont binnen Defensie is het Korps Mariniers. Dit verbod heeft vooral te maken met de sterke fysieke eisen die zij stellen, maar ook met privacy-problemen en spanningen die zouden ontstaan bij de combinatie man-vrouw.

Zijn er dan nog wel mannenbolwerken over? Jazeker. Zo worden vrouwen niet verwelkomd door motorclub Hells Angels, wijzen de mannenkappers van Schorem (Rotterdam) vrouwen de deur en kan de vrouw een carrière als bisschop of paus in de katholieke kerk wel vergeten.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.