Campus Party bewijst dat kinderen geïnteresseerd zijn in tech

Nu aan het lezen

Campus Party bewijst dat kinderen geïnteresseerd zijn in technologie

Campus Party bewijst dat kinderen geïnteresseerd zijn in technologie

Van donderdag tot en met zaterdag vond de eerste editie van de Campus Party in de Jaarbeurs in Utrecht plaats. Het tech-evenement, overgewaaid uit Spanje en Zuid-Amerika, trekt veel bezoekers. En het bijzondere aan de Nederlandse editie was dat er ook genoeg voor kinderen te doen was op de speciale Girls in Tech & Family Day gisteren. Van voetballen met robots tot het maken van je eigen VR-bril, kinderen konden zich helemaal uitleven.

In de grote hal van de Jaarbeurs is een apart deel volledig gericht op kinderen. Hier kunnen ze knutselen, maar ook leren programmeren. De workshops worden druk bezocht en ouders helpen hun kinderen graag.

SAMSUNG CSC
In de handleiding staat de opdracht stap voor stap beschreven

Er is ook genoeg voor de ouders. Soms krijgen ze hun kind niet van de laptop af en besluiten daarop zelf maar even rond te lopen. Zo ook bij Pepijn. Pepijn is 12 jaar en heeft zich net achter een laptop geplaatst om via Minecraft te leren programmeren. “Ik snap nog niet zo goed wat ik moet doen”, zegt hij. “Maar ik kijk wel even wat de anderen hiervoor hebben gedaan, misschien kom ik dan zo achter de codes.” Slimme jongen. Hij zoekt in het programma naar de opgeslagen bestanden. Als ik vraag wat hij zo leuk aan dit evenement vindt, zegt hij: “Je ziet dat over alles is nagedacht. De makers van al deze programma’s en technologieën hebben niet zomaar iets gedaan.”

Ik wil later ook iets in de technologie doen. Ik weet nog niet wat, maar als het kan wil in aan de TU Delft studeren.

Wanneer je de kinderen achter een laptop zet, is het lastig om hun aandacht te krijgen. Wanneer ik een meisje aanspreek of ze misschien wat vragen wil beantwoorden, zegt ze: “Ik ben nu even bezig.” Een andere jongen zegt: “Ik ga liever even spelen.” Deze kinderen weten wat ze willen.

De nieuwe Max Verstappen moet hier ook ergens te vinden zijn. Bij de VR game waarbij je zelf plaatsneemt achter het stuur van een raceauto, staat een lange rij. Sommige jongens hebben hun Redbull-shirt al aan.

CodeUur

Ronilla Snellen van Stichting CodeUur staat ook op het event. CodeUur geeft elke vrijdagochtend een uur programmeerles op basisscholen. Deze lessen worden door mensen uit het bedrijfsleven gegeven en doen dit vrijwillig. Inmiddels heeft het programma al 300 vrijwilligers. “Met CodeUur willen we programmeren een integraal onderdeel van het basisonderwijs maken. Het onderwijs is nog helemaal niet ingesteld op de banen die kinderen van nu later krijgen. Digitaal zit namelijk overal in. Of je nu verwarmingsmonteur wordt of psycholoog, je krijgt er mee te maken. Daarom is het zo belangrijk dat kinderen van jongs af aan deze basis al hebben.”

CodeUur werkt via het programma Scratch. Er is speciaal voor een online programma gekozen, zodat kinderen thuis verder kunnen werken. Zo zijn er verschillende bekende games waar kinderen mee kunnen werken, bijvoorbeeld Minecraft. “Voor leraren is het heel leuk om te zien dat kinderen na een uur hun eigen game hebben gebouwd.”

Programmeren via een game
Leren programmeren via een game

Girls in Tech

Wie denkt dat alleen jongens op dit event afkomen, denkt verkeerd. De dag heet niet voor niets het Girls in Tech & Family Day en wordt door ontzettend veel meisjes bezocht. Alle clichés kun je overboord gooien, want ook meisjes houden zo te zien van programmeren en robots bouwen.

De vriendinnen Lize en Evelien, beiden 5 jaar, knutselen een computer van papier in elkaar. Ze laten hem trots aan mij zien. “Ik had net een bril op en toen moest ik brieven gooien.” Bij een van de vele VR-experiences kunnen kinderen een game spelen. Bij deze game was je een postbode die brieven in brievenbussen moest gooien. “Maar het ging heel snel.”

Twee meisjes aan het oefenen met programmeren
Twee meisjes aan het oefenen met programmeren

Dat het event voor kinderen een succes is, is duidelijk. Ze willen alles proberen en trekken hun ouders overal mee naar toe. Maar ouders hoeven zich ook niet te vervelen. Er zijn sprekers die interessante praatjes houden, in de dronezone worden droneraces gehouden en er zijn genoeg mensen die je alles over tech willen vertellen. Een ideaal gezinsuitje!

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.