Capsule wardrobe: waarom je maar 37 kledingstukken nodig hebt - Vance

Nu aan het lezen

Capsule wardrobe: waarom je maar 37 kledingstukken nodig hebt

Capsule wardrobe: waarom je maar 37 kledingstukken nodig hebt

‘Capsule Wardrobe’, misschien heb je er al eens van gehoord, misschien zegt het je niets. De nieuwste trend op modegebied draait om een minimalistische en efficiënte garderobe, die gedurende een seizoen meegaat. Het idee is om voor één seizoen een Capsule Wardrobe bestaande uit 37 items op te stellen. Moet te doen zijn, zou je denken. Waar de uitdaging hem dan in zit? Er mag tijdens het seizoen niet meer geshopt worden, want jij hebt je perfecte garderobe al opgesteld door slim en efficiënt te shoppen. Wij hebben de trend eens onder de loep genomen!

37 Items

Het hebben van een ‘Capsule Wardrobe’ houdt in dat je garderobe bestaat uit een aantal items van goede kwaliteit, waardoor je een duurzame garderobe opbouwt. Op deze manier is het makkelijker om weerstand te bieden aan de marketingcampagnes van merken om je heen, en minder geld uit te geven aan winkelen.

Wanneer je meedoet aan het experiment én je aan de spelregels houdt, mag je gedurende drie maanden (een seizoen) ‘maar’ 37 kledingstukken in je kast hebben.

Black Essentials

Wat hieronder valt? Broeken, truien, vesten, t-shirts, jurken, rokjes, schoenen en jassen. Wat niet meetelt? Accessoires, sportkleding, ondergoed en pyjama’s. Gelukkig maar, anders zou het wel een heel grote uitdaging worden.

De voordelen

Het idee van de Capsule Wardrobe is ontstaan vanuit een milieubewust perspectief. Fast-fashionketens als Primark, H&M en Zara die snel en relatief goedkope kleding produceren, zijn niet per se goed voor het milieu. Wanneer je duurzamere kleding van goede kwaliteit koopt, blijven de items waarschijnlijk langer in je garderobe en draag je de items ook bewuster. Een groot voordeel dus!

Het tweede voordeel van het beperken van het aantal items in je garderobe is dat je ontdekt wat je personal style is. Wanneer je niet alles kunt kopen wat in eerste instantie leuk lijkt ‘om eens te proberen’, kies je dingen die echt iets toevoegen aan je collectie. Waarschijnlijk zul je erg blij zijn met je keuzes, omdat je outfits draagt die je écht leuk vindt.

Het derde voordeel van minder maar bewuster kopen is dat je geld bespaart. Je denkt goed na voor je een item aan je garderobe toevoegt vanwege het beperkte aantal items waar je op mag komen.

Je bespaart heel veel tijd met het kiezen van je outfits ’s ochtends, waardoor je net even iets langer kunt slapen. En wie wordt daar nu niet gelukkig van?!

 

Fotografeer het eindresultaat

Cleaning out the closet

Trek er ten eerste een middag voor uit om je kast op te ruimen. Doe dingen die je al heel lang in je kast hebt hangen en eigenlijk nooit meer aan hebt, weg. Waarschijnlijk geef je toch de voorkeur aan het dragen van nieuwere outfits en zul je de oudere dingen minder snel uitkiezen.

Zo opgeruimd kan je kledingkast dus ook zijn

Kies ervoor om de dingen die je wegdoet te verkopen, bijvoorbeeld bij tweedehands winkels bij jou in de buurt waar je een gedeelte van de opbrengst terug krijgt. Een win win situatie, want van de opbrengst kun je weer mooie nieuwe items scoren. Wanneer je denkt dat je weinig tot niets gaat verdienen aan datgene wat je wegdoet kun je de kleding aan het goede doel geven of naar de kringloopwinkel brengen. Wanneer je er nog niet zeker van bent of je iets wel wilt missen, kun je het eerst opbergen en later beslissen.

Favorites first

UntitledInvesteer in een kledingrek, en hang hier je favoriete items aan. Wanneer je deze items in het zicht hangt, heb je gelijk een overzicht van de kledingstukken die je hebt. Wanneer je geen ruimte voor een kledingrek hebt, hang je de items overzichtelijk in je kast per categorie.

Een capsule wardrobe bestaat voor vrouwen uit 37 items die elke drie maanden rouleren. Voor mannen wordt veelal uitgegeven van 20 items. Probeer je kleding in te delen in de volgende categorieën: bovenkleding, onderkleding, jurken, jassen en schoenen.

Side note: er zijn ook dingen die je vooral níet moet opnemen in je capsule wardrobe. Denk hierbij aan sportkleding, pyjama’s, lounge kleding, zwemkleding, ondergoed en die ene broek die je aandoet wanneer je een klusdag hebt. Al deze dingen mag je gewoon bewaren.

Zó stel je je Capsule Wardrobe samen

Begin met de dingen waar jij het meeste waarde aan hecht bij het samenstellen van je outfit, afhankelijk van het seizoen.

Bij een zomergarderobe zou ik zelf bijvoorbeeld kiezen voor twee paar platte schoenen, een paar met hakken en drie paar sandalen.

Elke dag een andere look

Doe dit ook bij de bottoms: drie paar jeans, twee denim shorts, een pantalon en nog drie rokjes. Vervolgens heb je nog ruimte voor 13 topsOok hier kun je de ‘drie van elk regel’ toepassen: Wanneer je drie items in elke categorie kiest, kies dan een casual, statement en een iets-daar-tussenin-item. Bijvoorbeeld: een trui, een vest, vier shirts, een blazer, drie blouses en drie tops. Dan heb je nog 9 items over, afhankelijk van het seizoen.

In de zomermaanden is het bijvoorbeeld handig om twee of drie verschillende jassen te hebben, bijvoorbeeld een spijker, een suède en een leren jas afhankelijk van het weer. De overige 6 items zouden kunnen bestaan uit een maxi rok of jurk, shorts, en speciale tops.

Capsule Wardrobe

De kunst is om je capsule wardrobe af te stemmen per seizoen, maar ook aan te passen aan je lifestyle. Kies dus verstandig! Wanneer je een kantoorbaan hebt waar je netjes gekleed moet gaan, kun je ook daar een speciale capsule voor maken. Kies dan voor bijvoorbeeld een kleinere collectie bestaande uit 20 items, en maak er ook één voor in je vrije tijd.

Capsule Wardrobe Men

De 5 leukste Capsule Wardrobe blogposts

Wil je meer weten over de Capsule Wardrobe en hoe anderen het ervaren hebben? Neem dan een kijkje op de volgende sites en laat je inspireren.

  1. The Everygirl: How to create a capsule wardrobe
  2. PureWow: Why you only need 37 items in your closet
  3. Project 333: How to build a capsule wardrobe
  4. Unfancy: Three lessons I’ve learned from my capsule wardrobes
  5. Who What Wear: How to reduce your closet to 37 pieces

Aan de slag

Ben je enthousiast geworden en durf jij de uitdaging aan? Hier download je je wardrobe planner van unfancy.com.

Capsule 1

Capsule2

Capsule3

Capsule4

Capsule5Capsule6

Ellen Veltman (21) is Digital Producer bij OK GO en redactrice bij Vance.nl. Geïnteresseerd in trends, lifestyle, creativiteit en altijd op zoek naar nieuwe hotspots en inspiratie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.