Nu aan het lezen
Op wie moeten we stemmen 15 maart a.s.? Dat is de vraag die steeds meer (jonge) Nederlanders zichzelf op dit moment stellen. Want ja, sommige lijsttrekkers lijken echt onwijs aardig, maar daar heb je niks aan als ze maatregelen willen gaan nemen waar jij helemaal niet op zit te wachten.
Vandaar dat we een serie zijn gestart op Vance, waarin we steeds de meest opvallende standpunten van een politieke partij uitlichten. Want er is meer in de wereld dan het vluchtenlingenbeleid en de hypotheekrenteaftrek.
Maar wat is er nou écht typisch voor elke partij? Wat maakt ze anders dan de rest? Wij struinden voor jou de stemwijzers en verkiezingsprogramma’s door om de meest opzienbarende stellingen uit te lichten. In deze laatste aflevering belichten we de ChristenUnie voor mensen die mogelijk ChristenUnie stemmen.
Hoopvol realistisch, zo omschrijft de ChristenUnie zichzelf in het partijprogramma voor de komende vier jaar onder de slogan ‘Geef geloof een stem’. Onder fractievoorzitter Gert-Jan Segers draagt de partij haar Christelijke normen en waarden uit, passend bij een land “dat zich eeuwenlang als een christelijke natie heeft ontwikkeld en zich nu in een diepe identiteitscrisis bevindt”.
Te lezen is dat de partijleden de bijbel lezen en in Jezus geloven. God schiep immers de aarde, aldus de partij. En zoals in de bijbel staat geschreven, is het helpen van de medemens en de gemeenschap belangrijker dan het individu. Dit komt terug in de partijstandpunten die behoorlijk sociaal zijn.
De ChristenUnie is te omschrijven als sociaal maar op bepaalde, meer ethische vlakken, ook behoorlijk conservatief. Zo heeft de ChristenUnie zich altijd verzet tegen de legalisering van abortus en is de partij tegen euthanasie. Ondanks de typische Christelijke standpunten, erkent de partij scheiding van staat en kerk.
De ChristenUnie pleit voor een verkleining van verschillen tussen Nederlanders. Een manier waarop de partij dat wil doen, is door de verschillen tussen zzp’ers (zo’n 1 miljoen mensen) en mensen in loondienst te bestrijden met een handjevol maatregelen. Een daarvan zijn aanpassingen rond verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid, iets waar veel zzp’ers niet tegen zijn beschermd.
Buiten het feit dat dat bepaalde risico’s met zich meebrengt, maakt dit zzp’ers ook goedkoper dan werknemers. De ChristenUnie is daarom voor een verplichte verzekering voor arbeidsongeschiktheid en ziekte waarmee zzp’ers ook tijdens ziekte en arbeidsongeschiktheid, toch een bestaansminimum wordt gegarandeerd. Ook GroenLinks en het CDA hebben ideeën in deze richting.
Naast een herinvoering van het leenstelsel voor studenten, wil de ChristenUnie dat studenten ook wat terug doen voor de maatschappij. Een bijdrage aan de samenleving tijdens of na je studie zodra je 18 wordt, wil de partij belonen met een verlaging van je studieschuld.
De partij is dus voor de maatschappelijke dienstplicht waarbij jongeren gedurende een half jaar een bijdrage leveren aan de samenleving. In ruil daarvoor krijgen zij een beloning in de vorm van een korting op hun schuld. Andere grote partijen die voor de maatschappelijke dienstplicht zijn – niet te verwarren met militaire dienst – zijn de PvdA, PVV en CDA.
Waar de afgelopen jaren flink is bezuinigd op het leger, wil de ChristenUnie juist fors investeren in defensie. Nederland kan niet zonder, meent de partij, om vreedzaam en veilig te blijven. De komende jaren ziet de partij het liefst een investering van minstens 2 miljard euro per jaar extra om uiteindelijk aan de NAVO-norm te kunnen voldoen: 2 procent van het BNP.
In tegenstelling tot het eveneens Christelijke CDA, wil de ChristenUnie het kinderpardon wél behouden. In Nederland opgegroeide kinderen van asielzoekers moeten dus hier kunnen blijven. Ook als dit ten koste gaat van het draagvlak van het huidige asielbeleid, zoals tegenstanders pleiten. Een versoepeling van de strikte regels rondom het pardon acht de partij noodzakelijk om een humaan en rechtvaardig bestaan te garanderen.
Daarnaast vindt de ChristenUnie dat het aantal verhuizingen zoveel mogelijk moet worden teruggebracht om de opgebouwde netwerken van asielzoekers met de Nederlandse samenleving niet te verbreken.
De ChristenUnie streeft naar “zo min mogelijk abortussen”, maar “het liefst geen enkele”. De inzet van de partij is dat de abortusgrens wordt teruggebracht naar uiterlijk 18 weken. De inzet van de partij in de huidige politiek, is dat beleid van de overheid erop gericht moet zijn dat het aantal zwangerschapsafbrekingen omlaag gaat door middel van voorlichting en counseling.
De kwaliteit van de leefomgeving is een groot goed, vindt de ChristenUnie. En het feit dat we graag de auto en vliegtuig pakken, maar daar niets aan af doen. Je begeven waar je wilt moet kunnen, maar dan via slimmere, schonere en meer zuinige vervoersmiddelen. De milieubelasting aanpakken door het verkeer te verkleinen is een belangrijk punt binnen het verkleinen van onze footprint, aldus de ChristenUnie.
De ChristenUnie gelooft in Europa op zo’n manier dat het continent zorgt voor vrede, veiligheid, welvaart en solidariteit. Maar de ChristenUnie gelooft niet in een uitdijende Europese Unie met steeds meer Brusselse bevoegdheden. Wél moet de EU worden behouden, ook als dat betekent dat de euro moet worden opgegeven.
Mensenrechten moeten worden beschermd, aldus de ChristenUnie. Het moet volgens de partij zelfs de leidraad zijn voor het optreden van Nederland in internationale instellingen als de VN, de Europese Unie, de OVSE en de Raad van Europa. “Daarin willen we consequent zijn. Je kunt je niet enerzijds kritisch uitlaten over de doodstraf op afvalligheid, bekering of homoseksualiteit in islamitische landen en anderzijds handelsmissies faciliteren naar deze landen.”
De partij pleit dus voor een “geloofwaardige mensenrechtendialoog”. Dus geen migratiedeal waarbij de bescherming van fundamentele mensenrechten wordt uitgeruild tegen het nationale belang. Of Nederland “als belastingparadijs waardoor ontwikkelingslanden veel inkomsten mislopen”.
Sinds 2002 kunnen artsen in Nederland in bijzondere omstandigheden euthanasie verrichten. Maar de ChristenUnie ziet weinig in vroegtijdige levensbeëindiging en ruimere voorwaarden voor euthanasie: “Euthanasie kunnen wij nooit als normaal medisch handelen beschouwen, is te lezen in het partijprogramma.” Liever zegt de partij in te zetten op preventie en meer zorg voor ouderen.
In het Elsevier-lijsttrekkersdebat van dit jaar zei Gert-Jan Segers: “We gaan eerst de pil faciliteren waarmee mensen een einde aan het leven maken, en daarna pas dat ouderen weer mee kunnen doen in de samenleving. Daar zijn wij tegen.”
Volgens Alexander Pechtold (D66) is het een kwestie van ‘en-en’. Hij wil ook goede zorg, maar zelfs dan blijft er een kleine categorie mensen die het leven voltooid acht. “Daarin moet men op een waardige manier worden begeleid. Naast waardig oud worden is er ook waardig sterven”, aldus Pechtold. Meer linkse en liberale partijen zijn voor en onderstrepen het belang van zelfbeschikking.
Natuurlijk is dit overzicht niet compleet. ChristenUnie maakt zich voor nog veel meer zaken hard. Wil je meer weten over deze partij en al haar standpunten, check dan de partijwebsite.
We beogen je met deze serie op geen enkele wijze een stemadvies te geven en zijn niet geaffilieerd met deze of andere politieke partijen. Mocht je een kritische noot willen plaatsen, laat het ons dan weten via Twitter.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.