The day after: Hoe reageren jonge stemmers op de verkiezingsuitslag?

Nu aan het lezen

The day after: Hoe reageren jonge stemmers op de verkiezingsuitslag?

The day after: Hoe reageren jonge stemmers op de verkiezingsuitslag?

De uitslag is inmiddels bekend, nou ja de voorlopige dan, en we kunnen weer rustig ademhalen. De campagnes zijn voorbij; geen overdreven reclamespotjes meer om het uur en rustig over stations lopen zonder dat er een flyer in ons handen wordt gedrukt. Maar is iedereen tevreden met de uitslag en heeft de strategische stem van sommige kiezer wat uitgemaakt?

De vier jonge stemmers die we gisteren vroegen naar hun stem geven vandaag hun reactie op de voorlopige uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. De één is iets blijer dan de ander…

‘Ik ben heel erg blij’

Maud Vissers uit Tilburg stemde gisteren strategisch op de VVD en het heeft gewerkt. “Ja, ik ben heel erg tevreden met de uitslag, ik ben allang blij dat Geert Wilders niet de grootste partij is geworden. Ondanks dat de PVV de twee na grootste is geworden, ben ik met een gerust hart gaan slapen gisteravond.”

“Ik wist wel dat de PVV groot zou worden omdat zij veel aanhangers hebben, maar ik ben allang blij dat het beperkt is gebleven”, zegt de studente. “Nu nog maar hopen dat de overige partijen voet bij stuk houden en niet met de PVV samen gaan werken.”

De coalitie waarop Maud hoopt, bevat in ieder geval niet de PVV. “Er moet nu een coalitie worden gevormd met vier partijen, dus ik denk VVD, D66, CDA en misschien SP? Het maakt me eigenlijk niet zoveel uit wie die vierde partij wordt, zolang het maar geen PVV is.”

Op de vraag of ze de lagere opkomst van jongeren ten opzichte van 2012 had verwacht, reageerde Maud verbaasd: “Ik had inderdaad het tegenovergestelde verwacht: juist een hogere opkomst dan vier jaar geleden. De Stembus en dat soort initiatieven namen heel erg de verantwoordelijkheid op zich dat er meer jongeren naar de stembus zouden gaan, maar dat is dus niet het geval geweest.”

‘Genoegen nemen met wat je krijgt’

De 20-jarige Hugo Sinnema stemde op Forum voor Democratie die twee zetels kreeg van de stemmers. “Ja, ik ben zeker tevreden! Ze hebben twee zetels gekregen dus ze zitten in de kamer en dat is al heel wat voor zo’n kleine partij.”

Ondanks dat Hugo op vier zetels hoopte, is hij blij met het eindresultaat: “Het liefst had ik gezien dat de partij met vier zetels wegging, maar ze hebben er maar twee gekregen. Je moet genoegen nemen met wat je krijgt.”

“Ik had er niet op gehoopt dat VVD de grootste werd, maar wel verwacht. Ik heb gisteravond de exitpolls gevolgd en toen daar naar voren kwam dat FVD twee zetels kreeg en dat VVD wederom de winnaar was, vond ik het wel goed geweest. Dus ik ben op tijd gaan slapen”, zegt de student. Ook Hugo heeft geen idee wie de vierde partij zou moeten worden in de coalitie: “Ik denk nog steeds dat VVD, D66 en CDA gaan samenwerken, maar wie die vierde partij wordt. Geen idee.”

‘Ik stemde voor hun standpunten’

Volgens Lonneke van Knijff uit Tilburg mag de partij waarop zij gisteren stemde, het CDA, niet klagen. “Ik ben zeker tevreden met de uitslag, het stelde me in ieder geval al gerust dat de PVV niet won en ik vind dat het CDA niet mag klagen.”

“Ik heb niet tactisch gestemd, dus ik ben niet echt geïnteresseerd in de groei van de partij. Ik heb daadwerkelijk voor hun standpunten gestemd. Nu maar hopen dat ze die daadwerkelijk nakomen en het makkelijker gaan maken voor de student en starters”, zegt de 23-jarige starter.

Lonneke was vooral verbaasd over het feit dat er minder jongeren hebben gestemd dan gedacht: “Bij het stembureau waar ik ging stemmen was het de hele dag superdruk. De vrijwilliger van het stembureau vertelde mij dat hij niet eens tijd had om een sigaretje te roken. Het leefde dus naar mijn idee wel onder de mensen.”

“Maar ik moet zeggen dat ik initiatieven als De Stembus echt een beetje heb gemist, de ludieke filmpjes van bijvoorbeeld het CDA triggerde mij meer om te gaan stemmen”, aldus Lonneke.

‘Wéér vier jaar Rutte’

“De uitslag is precies zoals ik hem voorspelde, helaas”, zegt Pim van den Berg die gisteren zijn stem uitbracht op de Partij voor de Dieren. “Zitten we weer vier jaar met Rutte opgescheept. Maar ik ben wel heel blij dat de duurzame partijen flink zijn gegroeid en dat de Partij voor de Dieren van twee naar vijf zetels is gegaan. Ze hebben al heel veel bereikt met twee zetels, laat staan met vijf mensen in de kamer.”

De linkse partij Partij voor de Arbeid heeft een hoop moeten inleveren, maar niet geheel onterecht vindt hij. “Het is jammer dat een linkse partij zoveel zetels heeft moeten inleveren, maar dat komt grotendeels door de samenwerking met de VVD. Een terechte afschaffing. Ik denk dat als Jesse Klaver met Rutte gaat samenwerken, dat hij hetzelfde lot tegemoet gaat.

Pim verwacht weer vier jaar holle politiek: “Ik ben bang dat Geert Wilders niet afzakt, maar juist alleen maar sterker wordt de komende vier jaar. Mijn droomcoalitie is D66, PvdA, GroenLinks, PvdD en SP. Ook al liggen de idealen van D66 en SP ver uit elkaar. Alles behalve een rechtse partij.”

Carmen is 20 jaar, vierdejaars studente Journalistiek en woont in Amsterdam. Ze leest en schrijft graag over inspirerende mensen, emigreert het liefst naar een warm land en drinkt de hele dag thee.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.