De vergeten kunst van het uitzieken: ben ik alweer beter? - Vance

Nu aan het lezen

De vergeten kunst van het uitzieken: ben ik alweer beter?

De vergeten kunst van het uitzieken: ben ik alweer beter?

Je uitzicht op een berg tissues is weleens mooier geweest. En ook die verhoging waardoor je om het half uur in een zweterige tomaat verandert, is niet de mooiste teint voor je gelaatstrekken.

Maar verder is ziek zijn zo slecht nog niet. Ja, we voelen ons belabberd maar het is ook de acceptatie van het niet (kunnen) doen waarom we niet kunnen wachten weer aan het werk te gaan.

Uitzieken

Uitzieken is een vergeten kunst. Jill Sinclair schreef in 2015 een handleiding over het fenomeen. We hebben als maatschappij besloten dat ziek zijn een teken van zwakte is, schrijft zij in haar boek.

En dat klopt: na twee dagen te hebben liggen bibberen in je bed, is het ‘wel weer klaar’ met die griep/dat virus/een nare, snotterige verkoudheid, vinden we.

Dat is niet slim, waarschuwen wetenschappers ons: op deze manier herstelt je lichaam zich langzamer dan bij (bed)rust en loop je groter risico te blijven kwakkelen met je gezondheid. Je hebt kans een ander virus te vatten of zelfs dezelfde twee (!) keer.

Daarom: een vijf-stappen plan hoe we onze ongeduldige zelf kunnen inschakelen voor een effectieve bedrust. Met een griepepidemie die nog steeds niet op zijn retour is, geen overbodige luxe.

1. Accepteer

Productiviteit viert in het dagelijks leven hoogtij, maar daar heeft je verzwakte afweersysteem absoluut geen boodschap aan. Ziek zijn dwingt je rust te nemen en de situatie te accepteren zoals het is. Verzetten heeft geen zin, en zodra je dat doorhebt kun je vaak al meer ontspannen. Wat je nachtrust én herstel weer ten goede komt.

2. Cancel

Net als een verhuizing, komt ziek zijn nooit uit. Misschien heb je net een leuk weekend voor de boeg, is je geliefde jarig of heb je een stapel werk op je liggen wachten dat écht nu af moet. In plaats van je hierover druk maken, kun je beter zoeken naar alternatieven: wie vervangt je op werk, wat zijn taken die écht niet kunnen wachten en is het mogelijk die ene deadline te versoepelen?

Als het aankomt op sociale activiteiten rest je maar een ding: saai zijn en de boel cancelen. Tenzij het feest kippensoep en kruidenthee bevat.

3. Get comfy

Voel je je niet lekker? Schakel je netwerk in. Bel je moeder, oma, tante, zorgzame vader of vrienden en zorg dat jij niet de kar van je ziektebed hoeft te trekken. Ben je alleen? Denk aan het laten bezorgen van boodschappen of aanbellen bij die vriendelijke buurvrouw. Een soepje is immers zo gehaald.

Je rustplek is je heiligdom. Zorg voor lekkere kussens, warme plaids en een bijzettafeltje waar je je fruitmand en theepot kan installeren.

4. Help je lichaam

Ventileer de ruimte waarin je ligt, zorg voor goede hygiëne (handen wassen, papieren zakdoekjes en een schone pyjama als het kan) en sla groots in als het gaat om groenten, fruit en verse soepen. Bouillons en andere warme dranken zijn fantastisch om je te hydrateren en kunnen zelfs verkoudheids- en griep symptomen zoals niezen verminderen.

5. Ben ik weer beter?

Wanneer ben je uitgeziekt, vraag je je af? Een maatstaf hiervoor is als je aan het einde van een dag denkt: ik had vandaag wel kunnen werken. En daarnaast: de vraag stellen, is ‘m beantwoorden. Als je twijfelt of je de wereld wel weer aankan, is dat vaak teken dat je nog niet helemaal fit bent. Terug je bed in, en snel een beetje.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.