Nu aan het lezen
Hoewel een aantal nu al volop aan het genieten zijn van de zomervakantie, en de rest niet kan wachten totdat deze begint, kijken we toch alvast naar het volgende schooljaar. Want iedereen die in september begint met een opleiding op een hogeschool of universiteit, heeft het getroffen dit jaar. Alle eerstejaars studenten hoeven namelijk de helft minder aan collegegeld te betalen.
De Eerste Kamer heeft gisteren toegestemd met het voorstel, om studeren toegankelijker te maken. De nieuwe regel geldt voor eerstejaars studenten en voor studenten die een lerarenopleiding beginnen, geldt het zelfs de eerste twee jaar. Hiermee wil de politiek ervoor zorgen dat er meer interesse komt in het vak leraar. Op deze manier zou het probleem van lerarentekorten aangepakt kunnen worden.
Degenen die komend jaar met een studie beginnen, hoeven dus niet 2.000 euro te betalen, maar krijgen een rekening van ‘slechts’ 1.000 euro. Het blijft natuurlijk een hoop geld om als student op te hoesten, maar het scheelt aanzienlijk met het bedrag van voorheen.
Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven is ontzettend blij met het resultaat. “Hier zijn studenten echt heel blij mee”, laat ze weten. “Als je gaat studeren, is de rekening van het collegegeld toch wel de eerste rekening die je binnenkrijgt. Het maakt echt uit of daar ruim 2.000 euro op staat, of 1.000 euro die we nu geregeld hebben.”
Toch was niet iedereen tevreden over de nieuwe regel. Want hoewel de Tweede Kamer een paar maanden geleden al instemde met het plan, en de Eerste Kamer dit afgelopen dinsdag deed, had de Raad van State kritiek. Volgens hen zou het nieuwe plan vooral veel geld kosten. Het zou er volgens hen ook voor zorgen dat geld terechtkomt bij de jongeren die toch wel zouden gaan studeren.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.