Fotoserie: De mooie kant van albinisme - Vance

Nu aan het lezen

Fotoserie: De mooie kant van albinisme

Fotoserie: De mooie kant van albinisme

Voor haar afstudeerproject aan de ‘Fashion Institute of Technology’ in New york wilde fotografe Angelina d’Auguste een serie maken over een onderwerp “dat mensen vangt door het ongeziene te laten zien.”

Ze werd geïnspireerd door het eerste mannelijke albino-model Shaun Ross. Hierna heeft ze zich verdiept in de aandoening om de serie te maken. “De meeste mensen zijn nog nooit in contact geweest met iemand met albinisme,” vertelt Angelina. “Helaas is het moeilijk voor mensen met albinisme om in de maatschappij te passen, dus wilde ik hun unieke, prachtige eigenschappen laten zien op een positieve manier.”

Albinisme

Maar liefst één op de 20.000 personen heeft albinisme, wat betekent dat er alleen in Nederland al 850 albino’s zijn. Het is een genetische aandoening waarbij er niet genoeg van het stofje melanine wordt gemaakt in het haar, de huid en de ogen. Daarom hebben albino’s zo’n lichte haar- en huidskleur en een felle – vaak blauwe – oogkleur. Deze aandoening bestaat in alle etnische en raciale groepen.

Problemen als albino

De modellen die Angelina in haar serie laat zien hebben hun albinisme helemaal geaccepteerd en omarmd, maar hebben net als veel albino’s te maken met verschillende beperkingen die bij de aandoening horen. Zo kunnen sommigen niet goed zien, waardoor bijvoorbeeld autorijden niet mogelijk is.

Maar ook sociaal gezien is het niet altijd even makkelijk om met de aandoening te leven. “Albinisme heeft echt mijn persoonlijkheid aangetast. Ik kan niet helemaal zijn wie ik ben, door de manier waarop anderen naar me kijken en hoe ze me behandelen. Ik val altijd op in een menigte, ik word altijd opgemerkt en meestal zelfs het middelpunt van de aandacht, terwijl ik dat niet wil zijn.”

Anderen ervaren albinisme juist als iets positiefs. “Anders zijn in een maatschappij wordt iets gaafs als je opgroeit.” Weer iemand anders vertelde aan Angelina: “Het hebben van albinisme liet me uit mijn schulp kruipen, aangezien ik erg verlegen ben. Het is een groot deel van wie ik ben en ik zou dat voor niks willen ruilen.”

Bekijk hieronder een deel van de prachtige fotoserie.

1098183_orig

 

1133834_orig

 

1516305_orig

 

794741_orig

 

2128959_orig

 

3279438_orig

 

3247581_orig

 

4299134_orig

 

3660813_orig

 

7646004_orig

 

 

Nikki (22) studeert Communicatiewetenschap in Nijmegen en deed daarvoor een minor Journalistiek aan Western University in London, Canada. Ze is geïnteresseerd in fotografie, digitale ontwikkelingen en design.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.