Nu aan het lezen
De gemiddelde maandag is er één waarbij je jezelf vooruit moet trappen richting koffie, werk en koffie – en in die precieze volgorde. Het is een uitzonderlijke maandag als je de week aftrapt met een bezoek aan de rechtbank, om een wildplasboete te bevechten.
Dit is het geval bij de 23-jarige Geerte Piening. Zij vecht de boete aan na te zijn bekeurd voor een potje wildplassen in de Amsterdamse binnenstad. Haar verweer: waar had ik het dan moeten doen? Het was na sluitingstijd, de nood was hoog en als mannen het overal kunnen, waarom vrouwen dan niet?
Piening rekende uit: in Amsterdam zijn 45 openbare toiletten voor mannen en twee voor vrouwen. Twee. Dat je na een paar bier, gin-tonics en meer van zulks écht effe moet, is niet gek. De bekeuring wel, vindt Piening die zich niet richt op de boete maar het principe: vrouwen moeten wildplassen, mannen niet.
Groningen heeft het iets beter begrepen dan Amsterdam, als vrouw wél plassen in de stad. #wildplassen #gelijkebehandeling #geenbekeuring pic.twitter.com/MN3BORg9cf
— Anne Louise (@ASchotel) September 16, 2017
Hoewel het voorval 2,5 jaar geleden plaatsvond, vecht Geerte de boete die ze destijds ontving vandaag aan. Dit doet ze zonder advocaat met als argument de realiteit: er is niet eens een handjevol openbare wc’s voor vrouwen in onze hoofdstad, waar moet je het dan doen?
Wat de uitkomst van vandaag ook is, de zaak van Geerte Piening heeft nu al zijn vruchten afgeworpen. De zaak kreeg veel bijval,. Zelf zegt ze niet te hebben verwacht dat het een ‘feministisch ding’ werd. Anderzijds is de tijd rijp voor verandering vindt ze. “Het is toch gênant voor Amsterdam dat je als vrouw nergens terecht kan?”
Boete is onterecht als er geen alternatieven zijn. Simpel. https://t.co/Csds6vAARA
— Fay Boyer (@Fay_Boyer) September 10, 2017
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.