Nederlands beste street artists samen bij Dutch Street Art Awards 2016 - Vance

Nu aan het lezen

Nederlands beste street artists samen bij Dutch Street Art Awards 2016

Nederlands beste street artists samen bij Dutch Street Art Awards 2016

Afgelopen vrijdagavond waren de allereerste Dutch Street Art Awards. In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam werden de awards door de jury uitgereikt aan de beste straatkunstenaars die ons land kent. Dennis Weening presenteerde de avond, tussendoor verzorgde DJ Toki, Skyfunker en Next Won voor muziek en breakdancer Conni Trommlitz voor het entertainment.

De jury werd vertegenwoordigd door Hedy d’Ancona (voormalig Minister van Cultuur), Bertjan ter Braak (hoofdredacteur Kunt en Cultuur bij Telegraaf), Ben Eine en D*Face (beide Londense straatkunstenaars), Annemarie de Wildt (conservator Amsterdam Museum) en Ans Markus (kunstenares). De middag voor de uitreiking hadden zij lang overlegd en gediscussieerd over naar wie de awards zouden gaan. De publieksprijs werd – zoals de naam al zegt – door het publiek gekozen. De afgelopen weken konden mensen hun stem uitbrengen op hun favoriet.

Om 20.00 uur liep ze zaal vol met geïnteresseerden, de genomineerden en hun vrienden en familie. Na het openingspraatje van Weening werd al snel de eerste award uitgereikt. De winnaar van de Dutchie Got Talent award werd door street artist Hunksy bekendgemaakt. Roy Schreuder ging er uiteindelijk met de award vandoor.

IMG_7018

Enthousiasme

De kunstenaars van street art willen door middel van hun kunstwerk iets bereiken. Ze treden dan vaak ook niet graag op de voorgrond en dat was goed te merken. Waar sommigen heel enthousiast waren, konden anderen dit maar moeilijk uitten. Telmomiel, die er vandoor ging met de ‘Sickest street artist award’, zei: “Ik snap niet zo goed waarom er voor street art awards uitgereikt moeten worden.” Waarop Weening antwoordde: “Wat een enthousiasme.” Maar misschien deed hij gewoon een beetje nonchalant, want Telmomiel hield blij de award in zijn hand omhoog toen hij het podium af liep.

IMG_7033

Opvallend in het rijtje awards is de ‘Oh my Gallery’ award. Voor deze award waren vier galerieën in Nederland genomineerd, die allemaal street art verkopen of promoten. Deze award ging naar GO Gallery in Amsterdam. De publieksprijs ging naar Lastplak, met zijn muurschildering in. The London Police won de ‘Legend’ award.

Peter Ernst Coolen won de ‘Awesome advertising’ award met zijn reclame voor de ING. Dit spotje is gemaakt door de ING in samenwerking met het Rijksmuseum en laat zien wat er gebeurd als street artists zich laten inspireren door klassieke kunstwerken uit het Rijksmuseum.

De tien awards met winnaar

  • Dutchie Got Talent – Roy Schreuder
  • Wonderwall – Collin van der Sluijs
  • Video Vituoso – Backstage Basterds | Logan Hicks
  • Most cutting edge stencil – Pipsqueek was here
  • Perfect Picture – 2new4streetview
  • Oh my Gallery – GO Gallery
  • Awesome advertising – Peter Ernst Coolen voor ING
  • Sickest street artist – Telmomiel
  • Publieksprijs – Lastplak
  • Legend – The London Police

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.